Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, “Klasik geleneksel üretim yöntemleriyle çok ileriye gidemeyiz. Sıçrama yapmamız lazım ama temenniyle olmuyor. Karar almamız ve uygulamamız gerekiyor” dedi.

Bakan Nurettin Canikli, Dış Ticaret Kompleksi’nde gerçekleştirilen TİM Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı’na katıldı. Toplantının açılışında konuşan Bakan Canikli, “İhracatımız ekonominin motoru. İhracat her şeyimiz. Yani bugün ekonomideki en büyük kırılganlık biliyorsunuz cari denge. Büyümemizin istenilen seviyeye ulaşmasının önündeki en büyük engellerden bir tanesi tasarruf açığımızın bana göre nedeni. Bir başka ifadeyle biz cari açığı düşürdüğümüz ölçüde büyüme oranlarımızı yükseltebiliriz, tasarruf oranlarımız artar“ diye konuştu.

“SIÇRAMA YAPMAMIZ LAZIM AMA TEMENNİYLE OLMUYOR”

AR-GE çalışmalarının son yıllarda artmaya devam ettiğini ve bunun kendilerini heyecanlandırdığının altını çizen Nurettin Canikli, “Özellikle ileri teknoloji ürünlerinin üretilmesi ve elbette ihraç edilmesi, bu noktada kuşkusuz özel sektörümüze önemli bir görev düşüyor. İşte AR-GE yatırımları, inovasyon ve ileri teknoloji ürünlerinin üretilmesi. Yani orta gelir tuzağından kurtulmamızın da başka yolu yok kesinlikle. Yani klasik geleneksel üretim yöntemleriyle çok ileriye gidemeyiz. Aşağı yukarı buralarda dolaşırız. Bunu bir karamsarlık olarak söylemiyorum bu bir realite bunu sizler de biliyorsunuz. Sıçrama yapmamız lazım ama temenniyle de olmuyor. Karar almamız ve uygulamamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“2002 YILINDA YÜZDE 3 İKEN, 2014’TE YÜZDE 66’YA YÜKSELDİ”

12 yıllık süreçte gümrüklerde yaşanan sorunların çözümüne ilişkin bilgiler veren Bakan Canikli, rakamlarla konuştu. Canikli, “Hükümetlerimizin görevi devraldığında 2002 yılında ihracat işlemlerinde 1 dakikada tamamlanan ihracat işleminin oranı yüzde 3 iken, 2008 yılında bu oran yüzde 49’a, 2014 yılında ise yüzde 66’ya çıkmıştır. Bu oranı inşallah arttırmaya devam edeceğiz. Yine aynı şekilde 2002 yılında ortalama ihracat işlemlerinin tamamlanma süresi 10 saatin üzerindeyken, 2014 yılının ilk 10 ayında ortalama olarak 2 saat 30 dakikaya düşmüştür ve düşmeye de devam edecektir” açıklamasında bulundu.

“YÜZDE 20 ARTARSA CARİ AÇIK KAPANIR”

Bakan Canikli, cari açığın düşürülebilmesi konusuna da değinerek, “İhraç ettiğimiz mallarda her kilogram malın değerini yüzde 20 olarak arttırabilirsek Türkiye cari açık meselesini çözüyor. Yani bugün ortalama kilogram başına 1,5 dolar olan ihraç ürünlerimizin değerini yüzde yirmi arttırdığımız takdirde cari açığımız aşağı yukarı ortadan kalkıyor. Yüzde 20 aslında çok büyük bir hedef değil. Yani çok hayali bir hedef olarak görmemek lazım” dedi.

“12 YILDA İHRACAT 4 KAT ARTTI”

Türkiye’nin artan ihracat rakamları hakkında bilgi veren Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, “Bildiğiniz gibi Türkiye 2001 yılındaki krizden sonra 2002 yılında güçlü bir ihracat artışı performansını ortaya koydu. 31 milyar dolar olan ihracatımız inşallah bu yıl 160 milyar doları geçecek ve 12 yıldan bu güne yaptığımız ihracat artışımız 4 katın üzerinde bir artış sağlamış olacak. Bu artışla yakalanan siyasi ve ekonomik istikrar gerçekten bize çok büyük katkı sağladı. 2014 yılında da özellikle çevremize baktığımızda dünya ekonomilerinde yaşanan problemlere rağmen ihracatımız yükselmeye devam ediyor. İlk 10 ayda ihracatımız yüzde 5,6 artış gösterdi ve 131,1 milyar dolara yükseldi” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.