ESKİŞEHİR (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Kanunun 'İlla ıslak imza olması gerekiyor' dediği belgelerin dışındaki almamız gereken tüm belgeleri elektronik ortamda, elektronik imza ile alacağız. Eskişehir'deki sanayici bir arkadaşımız yapacağı bir müracaatı, gelip bakanlıkta oda oda dolaşmak yerine kendi ofisinden evrakı elektronik ortama atacak, kendi elektronik imzasıyla bize gönderecek" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile Eskişehir Sanayi Odası'nda (ESO) iş adamlarıyla düzenlenen toplantıda buluşan Işık, burada yaptığı konuşmada, bugün Eskişehir'e "E1000 Yerli Elektrikli Lokomotif" tanıtımı için geldiğini hatırlattı.

Söz konusu lokomotifin seri üretimi için çalışmalara başlayacaklarını belirten Işık, "Arzumuz bunun TÜLOMSAŞ'ta üretilmesi. Eskişehir'in, milli lokomotifin hem Türkiye hem de dünya pazarı için üretim merkezi olması. Bu, Eskişehir'in demiryolu alanındaki birikimine yeni bir ivme katacak" diye konuştu.

Işık, daha önce ocak ayında Eskişehir'e geldiğini ve sanayicilerle toplantı yaptığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Oradaki konuştuğumuz başlıkların birçoğu hayata geçti. Yüksek teknolojili ürünlerde Eskişehir 5'inci bölge teşviklerinden yararlanacak. Bu, şu anda fiilen hayata geçti. Bu, son derece önemli. İnşallah orta yüksek teknoloji ile ilgili de çok seçici bir çalışmayı yürütüyoruz. İnşallah 1 Kasım seçimlerinde ortaya bir istikrar tablosu çıkarsa bu alana da yoğunlaşacağız. İstihdamdaki yüklerin azalması için önemli adımlar attık. İş başı eğitimi, imalat sanayisinde 6 ay biz veriyoruz. Şimdi bu paketle 1 yıla çıktı. Yani 1 yıl iş başı eğitiminin -siz sanayi tesislerinde çalıştıracaksınız ama- ücretlerini devlet karşılayacak. Ondan sonraki 42 aylık dönemde de sigorta primi işveren hissesini devlet olarak biz ödeyeceğiz."

- Mevzuatın sadeleştirilmesi

Bazı kanun değişikliği gerektiren konuları seçimden sonra hayata geçirmeyi planladıklarını anlatan Işık, bakanlık olarak mevzuatın sadeleştirilmesiyle ilgili çok ciddi adım attıklarını bildirdi. 

Işık, özellikle haziran itibarıyla bakanlık olarak vatandaşlardan istedikleri evrakların yüzde 60'ına gereksinim olmadığının da farkına vardıklarının altını çizerek, şöyle devam etti:

"Yani dedik ki 'Niye istiyoruz biz bunları vatandaşımızdan?' Yüzde 20'ye yakın evrakı diğer kamu kurumlarından elektronik ortamda alabiliriz. Şimdi protokolleri hazırladık, birçoğunu imzaladık. Diyelim ki Milli Eğitim Bakanlığı ile ilgili bir evrak gerekiyor. Biz vatandaşa diyoruz ki 'Sen git Milli Eğitim Bakanlığından bu evrakı al gel'. Halbuki biz elektronik ortamdan Milli Eğitim Bakanlığının sisteminden bunu rahatlıkla çekebilirmişiz. Şimdi bundan da vazgeçiyoruz. İlla istememiz gereken belgeler var. Onlarda da elektronik imzaya geçiyoruz. Kanunun 'İlla ıslak imza olması gerekiyor' dediği belgelerin dışındaki almamız gereken tüm belgeleri elektronik ortamda, elektronik imza ile alacağız. Eskişehir'deki sanayici bir arkadaşımız yapacağı bir müracaatı, gelip bakanlıkta oda oda dolaşmak yerine kendi ofisinden evrakı elektronik ortama atacak, kendi elektronik imzasıyla bize gönderecek. 'Evrakların tamam' dendiği anda da işlemin kaç gün içinde tamamlanacağı ekranda görülecek."

Işık, 21 maddede kanun değişikliği gerektiğinin altını çizerek, "Allah nasip ederse bunu önümüzdeki seçimden sonra hayata geçirebilirsek hedefimiz 1 Ocak 2016'da tamamen hayata geçirmek. Buna yönelik birçok düzenlememiz var. Pek çok gereksiz düzenlemeyi ortadan kaldıracağız" ifadelerini kullandı.

1 Kasım seçimleriyle ilgili daha güçlü, istikrarlı bir hükümete ihtiyaç olduğunu vurgulayan Işık, sözlerini şöyle tamamladı:

"Hem dünya ekonomisindeki belirsizlik ve kötümser beklentilerin yükselmesi hem de bölgemizin içinden geçtiği konjonktür güçlü ve istikrarlı bir hükümeti zorunlu kılıyor. Maalesef güçsüz ve istikrarsız hükümetin en fazla ceremesini sanayici çekiyor. Hepimiz bunun farkındayız. Bu noktada sizlerin göstereceği gayreti biz önemsiyoruz. İnşallah 1 Kasım'da Türkiye tekrar istikrarını tesis eder ve geçtiğimiz zor süreçte çok güçlü bir siyasi iradeyle ve istikrarlı bir hükümetle inşallah bu badireleri atlatıp yeniden Türkiye'yi yüksek büyüme hızına ulaştırırız."

- Milli Eğitim Bakanı Avcı

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ise 7 Haziran Milletvekili Genel Seçimi sonucunda istikrarlı bir tek parti hükümetinin ortaya çıkmadığını ifade etti.

Sorunların çözümü için Türkiye'nin kendi içinde tutarlı, dirayetli, kararlı, içeriye ve dışarıya güven veren bir hükümete ihtiyacının olduğunu belirten Avcı, şunları kaydetti:

"7 Haziran sonrasında yaşananlar bizim siyasetimizdeki koalisyon kültürünün henüz uyumlu birliktelikler oluşturmaya müsait bir yapısı bulunmadığını, partilerin genetiğinin de buna müsait olmadığını çok açık gösterdi. Önümüzdeki 1 Kasım fırsatını iyi şekilde değerlendirirsek, Türkiye'yi dirayetli bir tek parti hükümetine kavuşturabilirsek başta Eskişehir olmak üzere tüm sorunları çözeriz. Eskişehir özelinde ve Türkiye genelinde seçim sonuçlarının arka planını araştırdık. Kendimizce bundan sonrası için yol haritaları çıkardık. Biz adeta sizin için bir vekil adayları listesi hazırlamış gibi geldik. İnşallah 1 Kasım'dan sonra bu ekip sizin için hizmet etmeye devam edecek."

ESO Başkanı Savaş Özaydemir ise sanayicilerin sorunlarını ve önerilerini içeren bir kitapçığı Bakan Avcı ve Işık'a sundu.

Vali Güngör Azim Tuna, AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca ve bazı milletvekili adaylarının da katıldığı toplantı basına kapalı devam etti.