ANKARA (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bu yılın ilk yarısında, en geç 3-4 ay içinde, bu yılını ilk yarısını geçmeyecek surette gerekli yasal düzenlemeler yapılacak ve ürün ihtisas borsaları devreye girecek" dedi.

Davutoğlu, Konya Ticaret Borsası'nda düzenlenen Borsa İstanbul-Borsa Konya İşbirliği İmza ve Gong törenine katılarak bir konuşma yaptı.

Dünyada ekonomik bakımdan etkili olmak isteyen ülkelerin, yerel ve ulusal piyasaları birbirine entegre etmek durumunda olduğunu belirten Davutoğlu, şehir ekonomilerini ulusal ekonomiye, ulusal ekonomiyi uluslararası ekonomiye entegre edememiş ülkelerin büyük atılımlar yapmasının mümkün olmadığını söyledi.

Bugün Konya Borsa ile Borsa İstanbul arasındaki anlaşmanın da tarihi bir adım olduğunu dile getiren Başbakan Davutoğlu, "Çünkü Borsa İstanbul, Londra piyasasına, Londra Borsası’na nasıl doğrudan irtibatlı. Böylece Konya İstanbul, Londra ve Konya İstanbul New York birbirine entegre hale geliyor. Birbirinden izole edilmiş piyasalarla yerel alanın ulusal alana dönüşemediği, ulusal alan üzerinden uluslararası piyasalara dönüşemediği bir ekonomiyi sürdürebilmek mümkün değil" diye konuştu.

Tarım sektörünün önemine işaret eden Davutoğlu, "Çünkü tarım sektörü stratejik sektör. Her sektörü ihmal edebilirsiniz, etmemek gerekir ama etseniz nihayet varoluşsal bir sonuç doğurmayabilir ama tarım sektörü ihmal edilemez, ikincil bir alan gibi görülemez. Tarım sektörümüzün de kalbi Konya" dedi.

-Ürün ihtisas borsaları kurulacak -

Konuşmasında, iki müjde vereceğini de söyleyen Davutoğlu, "Gümrük ve Ticaret Bakanımıza talimat verdim, ürün ihtisası borsası en kısa sürede kurulacak" ifadesini kullandı.

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi dolayısıyla buradan ifade ediyorum, en kısa zamanda demek bizim için, iki yıl, üç yıl gibi önü açık değil inşallah bu yılın ilk yarısında, en geç 3-4 ay içinde, bu yılını ilk yarısını geçmeyecek surette gerekli yasal düzenlemeler yapılacak ve ürün ihtisas borsaları devreye girecek."

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ikinci müjdenin de lisanslı depoculuk bağlamında olduğunu aktararak, "Lisanslı depoculukla ilgili yaptığımız yasal düzenleme sonrasında şimdi bir adım ötesine geçeceğiz ve TMO fiili depoculuk yapan bir kurum niteliğinden çıkacak, devlet fiili depoculuk yapmaktan daha çok regülatör rolüne düzenleyici rolüne geçecek. Ama Merkez Bankası'nın piyasalardaki rolü gibi sadece piyasalardaki fiyat oynaklıklarını kontrol altına tutacak şekilde işlemde bulunacak, onun dışında depoculuğu, fiili depoculuğu özel sektöre devredeceğiz" şeklinde konuştu.

Muhabir: Kurbani Geyik