Atlantik Konseyi’nin Enerji ve Ekonomi Zirvesi’nde konuşan Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, büyüme eğiliminin korunması için reformlara ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Atlantik Konseyi’nin Enerji ve Ekonomi Zirvesi’nde konuştu. Babacan konuşmasında büyüme eğiliminin korunması için reformlara ağırlık verilmesi gerektiğini belirterek "Ne kadar büyüyeceğimizin yanında nasıl büyüyeceğimiz de önemli" dedi.

Babacan, Türkiye’nin enerji kaynaklarınını çeşitlendirmesini ve yenilenebilirin enerjinin payının arttırılması gerektiğin, bunun Avrupa Birliği’nin güvenliği için de önem taşıdığını söyledi. Petrol fiyatlarındaki düşüşle ilgil olarak Babacan,"Sonsuza kadar petrol fiyatlarındaki gerilemeye umut bağlayamayız" dedi.

Babacan, küresel kriz sonrasında gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin aynı masa etrafında oturup küresel ekonomi hakkında konuşmalarının gereğinin ortaya çıktığının belirterek, "Bu dünya nüfusunun dörte üçünü yani dünya GSYİH’sinin de yüzde 85’ini ilgilendirdiriyor" dedi.

Babacan, Türkiye’nin G20 dönem başkanlığında, KOBİ’ler ve düşük gelirli kalkınmakta olan ülkeler olmak üzere 2 önemli konuda odaklanılacağını söyledi. Babacan, "İstihdamı oluşturan grup KOBİ’ler yani KOBİ’ler her gündem maddesinin altında kendilerine yer bulsunlar istiyoruz" ifadelerini kullandı. Babacan, Uluslararası Ticaret Odası (ICC) ile de dünyanın ilk KOBİ Forumu’nu organize etmek için çalıştıklarını, bunun Türkiye’nin dönem başkanlığında bir yenilik olacağını söyledi.

Ali Babacan küresel kriz ve merkez bankaları politikalarıyla ilgili olarak "Belki en kötüsünü aştık diye seviniyoruz ama özellikle Avrupa’da büyüme son derece zayıf, dengesiz ve kırılgan. Ayrıca deflasyon riskleri, yüksek işsizlik ve yaşlanan nüfusu gibi nedenlerle Avrupa ekonomisi hala zor durumda gibi görünüyor. Avrupa Merkez Bankası çok şey yapmaya çalışıyor ancak bu koşullar altında merkez bankaları olağanüstü bir şey yapamaz. Doğru yapısal reformlar pek çok Avrupa ülkesinde gerekli" dedi.

Başbakan Yardımcısı Babacan, ’güven’in en çok odaklanılması gereken konu olduğunu, ne çeşit para politikaları, ne çeşit mali politikalar benimsenirse benimsensin eğer güven yeterince güçlü değilse çoğu zaman mali adımların sonuç vermediğini, parasal politikaların da başarıya ulaşmadığını vurguladı.