Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Bayraktar, ocak ayında yapılacak olan olağan genel kurul ve borçlara yönelik açıklamalarda bulundu.

FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu’nun kendi arasında yaptığı değerlendirmeler sonucunda yeniden aday olmayı düşündüğünü belirten Lütfü Bayraktar, iyi giden bir süreci tamamlamak istediklerini söyledi.

Bayraktar “Yönetim Kurulu başkanlığında 7 yıllık bir süreç yaşadık. Kamuoyu biliyor ki zor süreçlerin ardından iyi bir noktaya doğru gitmekteyiz. Aldığımız karar da bu zor süreci sonuna kadar götürerek tamamlayabilmektir. Hedefimiz ise sürç sonunda FİSKOBİRLİK’in Türkiye ve dünya da yeniden fındıkta söz sahibi olmasıdır.Üreticimize FİSKOBİRLİK olmazsa fındıkta işlerin yolunda gitmeyeceğini göstermektir” diye konuştu.

FİSKOBİRLİK’in 2006 yılından kalan borçlarını ödeme noktasında sıkıntı yaşanmadığını ancak borçlulara ulaşamadıklarını da kaydeden Bayraktar, “FİSKOBİRLİK’in 2014 yılı kasım ayında üretici borçlarını ödeyeceğini ifade etmiştik. Bu noktada ödemelerimizi tamamladık. Ancak bazı alacaklı olan üreticilerimize ya yurt dışında olmalarından ya da bazılarının vefatından dolayı ulaşamıyoruz. Bunun dışında borçlarımızı yüzde yüz ödediğimizi söyleyebiliriz. Dolayısıyla borç ödeme değil, borçlulara ulaşamama sorunu yaşamaktayız” dedi.

"100 TANE AKILLIYA BU KURUMU HEBA EDEMEYİZ"

Trabzon’da 2006’dan alacağı olan üreticilerin FİSKOBİRLİK’i mahkemeye vermesiyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Bayraktar, kimseye faiz ve mahkeme masrafları ödemek niyetinde olmadıklarını söyledi.

Bayraktar “Dava açan üreticilere direk ödeme yapmıyoruz. 2005-2006 yıllarından bu kuruma borçların maliyeti 400 milyon civarında. Aslında yasaların verdiği hakla kooperatiflerin yasal haklarını kullansa bu borçları ödemeyebilirdik. Çünkü kooperatiflere kar,zarar ortaklığı vardır. FİSKOBİRLİK’in zor şartlar altında aldığı fındığın parasını ödemeye çalışıyoruz. Dolayısıyla faiz ve mahkeme masrafı vermeye karşıyız. Örnek veriyorum 30 bin kişi fındık vermiş 29 bin 900 kişi alacağından dolayı borcunu aldığı için dua ediyor 100 tane akıllıya bu kurumun zor şartlarda ürettiği değerleri heba edemeyiz. 2005 ve 2006 yıllarından kalan borçlar nedeniyle dava açan üreticilere faiz ve mahkeme masrafı vermeye karşıyız. Bu konuda mahkemeye veren üreticilerimizle görüşme yapıldı. Bir miktarda avukata ödeme yapmak kaydıyla anlaşmaya gidildi fakat avukatlar anlaşmaya yanaşmadı. Oysaki üreticilerimiz sıcak bakmaktaydı” şeklinde konuştu.