Ramazan ayında kentte Alışverişler Merkezlerinde bu günlerde piyasadaki hareketlilik giderek artıyor.
Karaman’da bayram öncesi müşteri yoğunluğu yaşayan AVM’lerde yüzler gülüyor.
Vatandaşların Oruç ayında gün içerisinde gıda başta olmak üzere temizlik ürünleri ve diğer temel maddelere ilgi gösteriyor.
Bu ilginin artmasına AVM’lerin benzeri ürünlerde uyguladığı çeşitli indirimleri de etki ediyor. Özellikle iftar saatinde kasiyerler önündeki yoğunluk bayram öncesi alışveriş canlılığı ve hareketliliği gözler önüne seriyor. Bayramlık şekerleme ve tatlı çeşitleri gibi sergiler de bugünlerde daha da canlılık kazanıyor. Alışveriş Merkezleri ve marketlerdeki müşteri yoğunluğunun bayram arefesi gecesine kadar devam etmesi bekleniyor.

Oruçlu İken Alışverişin Zararları

Ramazan ayıyla birlikte vatandaşlar alışveriş merkezlerine akın etmeye başladı. Fakat tuttuğunuz oruç bu alış verişlerde cebinizdeki parayı yiyor. Nasıl mı?

Uzmanlar, aç karınla alışveriş yapmanın tüketiciyi ihtiyacından fazla ürün almaya sevk ettiğini belirterek, tok karınla alışverişe çıkılması tavsiyesinde bulundu.

Uzmanlar, alışverişin sabah saatlerinde yapılması veya iftardan sonraya bırakılması önerisinde bulundu.

Aç karınla kan şekerinin düştüğünü belirten uzmanlar, bu durumun fazla ürün almakla birlikte doğru tercihi de olumsuz yönde etkilediğinin altını çizdi.

Psikoloji uzmanları ise insanların oruçlu ve açken doymayacağını, aldıklarının hepsini tüketebileceğini zannettiği için ihtiyacından fazla alış veriş eğilimi olduğunu ifade etti.

Aç karınla yapılan alışverişin sağlığa zararlı gıdaya yönelttiğini vurgulayan psikologlar, tüketicinin aldıklarını atmak istememesi ve yemesi sonucu rahatsızlanmaların meydana geldiğini kaydetti.

Uzmanlar, bunların önlenmesi için, alışverişin erken saatlerde veya iftardan sonra yapılması, alış veriş sürelerinin kısa tutulması veya gündüz mutlaka alış veriş yapması gerekiyorsa akşamdan liste hazırlayıp bu listenin dışına çıkılmamasını tavsiye etti.