ESKİŞEHİR (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan, "Birlikte çalışma kültürünü geliştirmek zorundayız. Hangi paydaş olursa olsun, üniversite, sanayi ve kamu, kafasında yenilik düşüncesi yoksa burada bir problem vardır" dedi.

Aslan, Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Meclis Salonu'nda düzenlenen "Ar-Ge Merkezi Kurulabilecek Firmalar" başlıklı toplantıda yaptığı konuşmada, Ar-Ge odaklı bu toplantıların ülke genelinde yıl sonuna kadar süreceğini söyledi.

Geçmişe bakıldığında, ülkelerin gelişmişliğini vurgulayan en önemli konulardan birinin elde ettikleri kişi başı gelir miktarı olduğunu anlatan Aslan, "Şu anda 10 bin 500 dolarlık kişi başı gelirimiz var. 2023'te bunun 25 bin dolar olması hedefleniyor. Peki bu 25 bin dolara ulaşma noktasında ne yapmamız gerekiyor? Aslında 10'uncu Kalkınma Planı dokümanı bize bunun sınırlarını, yapılması gerekenleri söylemiş. Ar-Ge ile ilgili bütün çalışmaların sonucunda çıkacak teknolojik ürünler ilgi alanımız içinde. O zaman bunlara odaklanarak gitmeliyiz" ifadesini kullandı.

Aslan, Eskişehir'de sadece 5 Ar-Ge merkezi bulunduğunu ve bu sayının az yetersiz olduğunu dile getirdi.

 

Üniversite-sanayi iş birliğinin önemini vurgulayan Aslan, şöyle konuştu:

"Üniversitedeki eğitimimizi ve öğretimimizi mutlaka laboratuvarın, hocanın odasının ve sınıfın dışına çıkarmalıyız. Ne zaman ki üniversitelerdeki öğrenci ve öğretim elemanlarının tamamı, kendisiyle ilgili sektöre gidip gelmeye başladığında Eskişehir olarak bunu çözmüş durumdayız. Bunu tüm iller açısından düşünürseniz işte o zaman Türkiye'nin geleceği şekillenmiş olacak. Sektöre baktığımızda da sektör, geleneksel üretim anlayışını değiştirmeli. Birlikte çalışma kültürünü geliştirmek zorundayız. Hangi paydaş olursa olsun, üniversite, sanayi ve kamu, kafasında yenilik düşüncesi yoksa burada bir problem vardır. Yenilik noktasında, bilgiye ve bilginin ürünlerde görülme noktasında bir ülke hayal etmiyorsak o zaman sıkıntılarımız başlıyor demektir. Mutlaka üretim tekniklerimizi gözden geçirmeliyiz."

Vali Güngör Azim Tuna ise bu toplantının ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.

Bilgiye dayalı iş birliği ihtiyacının arttığını belirten Tuna, "Bu bakımdan önceliklerimiz arasında Ar-Ge ve verimliliğin artırılması yer almaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Cevahir Uzkurt'un "Neden Ar-Ge Merkezi" konulu sunumuyla sona eren toplantıya, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, ESO Başkanı Savaş Özaydemir, daire müdürleri ve sektör temsilcileri katıldı.