Birleşik Metal-İş Sendikası Bursa Şubesi Başkanı Ayhan Ekinci, 150 bin civarında işçiyi ve ailelerini ilgilendiren metal iş kolundaki toplu iş sözleşmesinde 60 günlük müzakere aşamasının sonuna yaklaşıldığını, işçi temsilcileriyle 4. görüşmenin 6 Kasım’da yapılacağını ve büyük ihtimalle uyuşmazlığa gidileceğini açıkladı.

Mudanya Prysmian Kablo ve Sistemleri A.Ş. fabrikasının önünde yapılan açıklamada konuşan Şube Başkanı Ayhan Ekinci, “Metal iş kolu grup toplu iş sözleşmesi, sendikal geleneğin en köklü olduğu iş kolu olması ve sektörün özellikleri sebebiyle diğer bütün iş kollarının toplu iş sözleşmesini etkileme özelliğini taşımaktadır. 17 Ekim Cuma günü işveren sendikası MESS ile üçüncü görüşmemizi yaptık. Görüşmeden önce MESS’in teklifleri ile ilgili diğer sendikanın açıklamalarıyla bilgi sahibi olduk. Ancak gelin görün ki, MESS tekliflerinin detaylarının metal işçilerinden gizlenmeye çalışıldığı ortaya çıktı. İşveren sendikası, ücretlerle ilgili üçlü paketle alakalı teklifini 6 Kasım’da verecek. 17 Ekimde sosyal haklarla ilgili işverenin teklifinde, istirahat almayan ve izin almayan işçilerin ücretlerinde kesinti yapılmayacağı, 20 günün altında ücretsiz izin ya da istirahat alan işçilerin ikramiyeleri ve yakacak paraları kesilip, bir fonda toplanarak çalışan işçilere dağıtılacağı söyleniyor. Bu teklif bizim kabul edeceğimiz teklif değil. Esnek üretim telafi çalışması ve çağrı üzerine çalışmayı teklif etti. Bunlara her dönem karşı çıktığımız gibi bu gün de karşı çıkıyoruz. Üçüncü teklif ise, kıdem ve ihbar tazminatında bizim 30 günlük eski yasayla ilgili görüşlerimiz devam ediyor. İşçilerin kıdem tazminatıyla ilgili beklentisi var, şu günlerde raflardan indirilen kıdem tazminatı paketiyle ilgili biz biliyoruz ki bir oyun dönüyor. Hükümetle sermaye arasındaki bu oyuna DİSK’e bağlı metal işçilerini alet edemeyecekler” dedi.

Ekinci, “Metal iş kolunda MESS’in vermiş olduğu bu teklif aslında metal iş kolunda diğer sendikaların tutarsız teklif vermesinden kaynaklanıyor. Metal işçisinin imzaladığı sözleşme bundan sonra diğer iş kollarında da geçerli olacağından, metal işçileri kesinlikle böyle bir sözleşmenin altına imza atmamalı. Bu da gösteriyor ki 6 Kasım’daki görüşmelerden sonra büyük bir ihtimalle Birleşik Metal-İş Sendikası ve işveren arasında uyuşmazlığa gidilecek” diye konuştu.