Bursa Bor Araştırma Geliştirme Komisyonu, bor madeniyle ilgili farkındalığı artırmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) bünyesindeki Bursa Bor Araştırma Geliştirme Komisyonu üyeleri, Ankara’da düzenlenen 7’nci Enerji Kongresi’ne katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Komisyon Başkanı İlker Duran, bor madeninin Bursa ve Türkiye için önemli bir yeraltı kaynağı olduğunu söyledi. Bor ile ilgili bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak için çaba sarf ettiklerini söyleyen Duran, “Sanayicilerimizin bu yönde yatırım yapma konusunda bazı çekinceleri var. Birçok sanayici, borun yurt içinde özel sektörde faaliyet gösteren firmalara satıldığını bilmiyor. Ayrıca, bu konuda bürokratik engellere takılma endişesi yaşayan sanayicilerimiz var. Komisyonumuzun öncelikli hedefini bu yanlış algıları gidermek ve farkındalık oluşturmak şeklinde belirledik” dedi.

“DÜNYA BOR REZERVİNİN YÜZDE 72’Sİ TÜRKİYE’DE”

Bor konusunda Uludağ Üniversitesi ile birlikte akademik çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Duran, “Şu ana kadar bor içerikli ilaçlar ve bor izotoplarının nükleer alandaki kullanımı konusunda başlattığımız önemli çalışmalarımız mevcut. Bu çalışmalar sayesinde bir bilgi havuzu oluşturmayı hedefliyoruz. Dünya bor rezervinin yüzde 72’sini elinde bulunduran ülkemiz için borun yeni ve alternatif kullanım alanlarının açılmış olması, ticaretin ötesinde stratejik bir başarıdır” diye konuştu.

“ORTAK ÇALIŞMA ZEMİNİ OLUŞTURACAĞIZ”

Bor projelerinin tanıtımı yönündeki programları daha kapsamlı bir şekilde sürdüreceklerini anlatan İlker Duran, BTSO olarak bor madeninin yaygınlaştırılması için çalışmalara devam edeceklerini kaydetti. Duran, “Farkındalığın artmasıyla sanayicimizin bor ile ilgili talepleri de artacaktır. Biz de bu talepleri ülkemizin borla ilgili en etkin kurumlarıyla paylaşarak, ortak çalışma zeminlerinin oluşturulmasını amaçlıyoruz. Türkiye çapında ticarileşmeyi bekleyen bor projeleri arasındaki kopuklukların giderilmesini temin edecek koordineli bir platform oluşturulacaktır. Bu bilgi ve bağlantı ağı sayesinde gerekli yönlendirmeler en etkin şekilde yapılarak projelerin hayata geçirilmesi sağlanacaktır” şeklinde konuştu.