Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) iş dünyasının nabzını tutmak amacıyla gerçekleştirdiği anket çalışmalarını sürdürüyor. Anket çalışmasına göre iş dünyası temsilcileri, Bursa’nın da yer aldığı 1. Bölge’nin yeni teşvik politikalarına ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

BTSO Meclis üyelerine, anket çalışması uygulandı. Bursa iş dünyası temsilcileri, ‘Yılın son çeyreğinde işleriniz yılın geçmiş dönemleriyle karşılaştırıldığında nasıl gerçekleşiyor?’ sorusuna, yüzde 49 ile ‘yılın geçmiş bölümünün altında’, yüzde 35 ile ‘yılın geçmiş bölümü gibi gerçekleşmekte’, yüzde 16’sı ise ‘yılın geçmiş bölümüne göre daha iyi geçmektedir’ yanıtını verdi. İş dünyası temsilcileri, ‘2014 yılı satış bütçenize ulaşacak mısınız?’ sorusuna ise yüzde 23 ile ‘satış bütçesini aşacağız’, yüzde 28’i ‘satış bütçesine ulaşacağız’ yüzde 49 ile ‘satış bütçesinin altında kalacağız’ cevabı verdi.

1.BÖLGE’NİN YENİ TEŞVİKLERE İHTİYACI VAR

‘2014 yılında satışlarınız yüzde kaç artış gösteriyor?’ sorusuna ise iş dünyası temsilcileri, yüzde 43 ile ‘artış yok’ yanıtı verdi. İşlerin yüzde 5’in altında artış gösterdiğini düşünenlerin oranı ise yüzde 20 oldu. Satışları yüzde 10 ve üzerinde artanların oranı da yüzde 22 seviyesinde kaldı. İş dünyası temsilcileri, ‘2014 yılında kamunun herhangi bir teşvik- destek programından yararlandınız mı?’ sorusuna ise yüzde 78 ile ‘hayır’ yanıtı verdi. Firmaların yüzde 87’si de Bursa’nın da içinde yer aldığı 1. Bölge için yeni teşvik politikalarına ihtiyaç olduğunu düşünüyor.

FİRMALAR, 2015’TE İÇ PAZARI HEDEFLİYOR

BTSO Meclis üyeleri, Türkiye’nin 2015 yılında yüzde 4’lük ekonomik büyüme hedefine ilişkin değerlendirmede de bulundu. İş dünyası temsilcilerinin yüzde 41’i, söz konusu hedefin ‘iddialı ve ulaşılamaz’ olduğunu düşünürken, yüzde 51’i ‘makul ve ulaşılabilir’, yüzde 8’i ise ‘yetersiz ve aşılabilir’ yanıtını verdi. Anket çalışmasına göre firmaların yüzde 48’i, 2015 yılında sadece iç pazara ağırlık vermeyi planlıyor. Yüzde 28’i iç ve dış pazara birlikte ağırlık vermeyi planlarken, ihracata ağırlık vereceklerin oranı ise yüzde 24 oldu.

MERKEZ’DEN YENİ BİR İNDİRİM BEKLENİYOR

Bursa iş dünyası temsilcileri, eylül ve ekim aylarında faiz indirimlerine ara veren Merkez Bankası’ndan yeni bir indirim bekliyor. Merkez Bankası’nın önümüzdeki aylarda faiz indirimini sürdürmesi gerektiğini düşünenlerin oranı yüzde 71 olurken, faiz indirimine karşı olduğunu ifade edenlerin oranı ise yüzde 29’da kaldı. BTSO Meclis üyelerinin ABD Doları için 2014 yılsonu beklentisi 2,10- 2,25 TL arasında olurken, Euro için 2014 yılsonu beklentisi ise 2,90- 3,00 aralığında gerçekleşti. İş dünyası temsilcilerinin yüzde 68’i de çözüm sürecinin başarılı olmasının Türkiye’nin ekonomik büyümesinde belirleyici olacağına inanıyor.