Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Asya Pasifik Bölgesi’nin kalbi olarak gösterilen Hong Kong’un yatırım imkanları toplantısına ev sahipliği yaptı.

İnvest Hong Kong Yatırım Ajansı Türkiye Temsilcisi Didem Engin, BTSO üyelerine Hong Kong’taki fırsatları ve işbirliği imkanlarını anlattı. Asya bölgesinin ciddi fırsatları barındırdığını kaydeden Engin, Türk firmalarının Asya Pasifik bölgesine yönelik ticari ilişkiler konusunda 30 yıl geç kaldığını ileri sürdü. Hizmet sektörünün Hong Kong ekonomisinin yüzde 80’ine sahip olduğunu dile getiren Engin, Türk firmalarının son zamanlarda Uzakdoğu piyasasında işbirliği imkânlarına önem verdiğini vurguladı.

"DÜNYA NÜFUSUNUN YARISI BU BÖLGEDE"

Türkiye’nin Çin’e 2,5 milyar dolar ihracat yaptığını, ancak 25 milyar dolar ithalat gerçekleştirdiğini söyleyen Engin, bunun sebebinin Türkiye’nin Uzakdoğu piyasasına geç girmesinden kaynaklandığına işaret etti. Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın merkezinde bulunan Türkiye gibi Hong Kong’un da kendi bölgesinde özel bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çeken Engin, “Hong Kong, Asya’daki en önemli pazarlara 4 saatlik uçuş mesafesine sahip. Dünya nüfusunun yarısı da bu bölgede. Hong Kong, binlerce uluslararası şirketin dünyadaki faaliyetlerini koordine ettiği bir merkez haline geldi. Yabancı yatırımcılar için güven veriyor” dedi.

KDV’NİN OLMADIĞI HONG KONG, YILDA 54 MİLYON TURİST AĞIRLIYOR

7,2 milyon nüfuslu Hong Kong’un kişi başı gelirinin 32 bin dolar olduğunu ifade eden Engin, Uzakdoğu kentinin elektronik, perakende ve turizm gibi alanlarda önemli fırsatları barındırdığını kaydetti. Yılda 54 milyon turisti ağırlayan Hong Kong’ta yıl boyu otellerde doluluk oranının yaklaşık yüzde 89 olduğunu anlatan Engin, “Dünyaca ünlü birçok firma dünyadaki iş akışını ve faaliyetlerini bu bölgede yürütüyor. Onun dışında turizm alanında önemli gücü bulunuyor. Hong Kong, 2017 yılına kadar 70 milyon turisti ağırlamayı hedefliyor. Ayrıca Hong Kong, büyük bir alışveriş merkezi gibi. Hong Kong’ta KDV yok. Lüks tüketim ürünleri için cazip bir merkez. Perakende sektörü için önemli imkânlar var” diye konuştu.

"GIDA FİRMALARI İÇİN CİDDİ BİR PAZAR"

Bursa iş dünyası ile Hong Kong arasındaki ticari ilişkilerinin artabileceğini dile getiren Engin, Hong Kong’ta 16 bin restoran olduğunu anlatarak, “Bursa, dondurulmuş gıda, taze meyve ve sebze konusunda önemli bir şehrimiz. Bursalı gıda firmalarımız Hong Kong aracılığıyla bütün Asya pazarına ulaşılabilir” dedi.