Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’de aile şirketlerinin yüzde 80’inin 5 yıl, yüzde 96’sının 10 yıla kadar ayakta kaldığını belirterek, “Aile şirketlerinde süreci iyi yönetmeliyiz. Şirketlerimizde aile anayasasını hazırlamalıyız. Şirketlerimiz profesyonel destek almalı” dedi.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Genç Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (Genç TÜMSİAD) Bursa Şubesi tarafından düzenlenen ’Fikir Atölyesi’nin konuğu oldu. Başkan Burkay, toplantıda Bursa sanayisindeki değişim ve dönüşüm sürecini, BTSO’nun makro projelerini ve şirketlerdeki sürdürülebilirlik konularındaki fikirlerini genç işadamlarıyla paylaştı. Bursa’da yerel dinamiklerin ve sivil toplum kuruluşlarının ortak akıl hareketiyle çalıştığını belirten Başkan Burkay, “Kentlerde ortak ses çok önemli. Bursa’yı diğer şehirlerden farklılaştıracak çalışmalar içindeyiz” dedi. “Dünyada artık ülkelerin rekabeti yok, kentlerin rekabeti var” diyen Burkay, Stuttgart, San Francisco, Londra ve Sidney gibi şehirlerin zenginlik ürettiğini kaydetti. İbrahim Burkay, Bursa’nın merkezinde olduğu 1. Bölge’nin Türkiye’nin ileri teknoloji üretiminin ve ihracatının kaynağını oluşturduğunu vurguladı.

Türkiye’nin her alanda inovasyona ihtiyaç duyduğunu belirten Burkay, “Artık düşünce yapımızı değiştirmemiz lazım. Önyargılarımızı ortadan kaldıralım. Mutlak doğrulardan sıyrılarak, esnek düşünmeliyiz. Farklı düşünebilenlerin bakış açılarını almamız lazım. Bu, bize farklılığı getirecek. Bunu yaparken de değerlerimizi kaybetmeyelim. İnancımıza, kültürümüze uygun bir şekilde çıkış yolunu bulmalıyız” diye konuştu.

“AİLE ŞİRKETLERİ PROFESYONEL DESTEK ALMALI”

İbrahim Burkay, genç girişimcilerin önlerine çıkan engelleri fırsata dönüştürmesini istedi. “İnsan sevdiği işi yapmaz, yaptığı işi sever” mesajı veren Başkan Burkay, aile şirketlerinin geleceğe taşınmasında firmaların mutlaka profesyonel destek alması gerektiğini kaydetti. Başkan Burkay, şöyle konuştu: “Türkiye’de aile şirketlerinin yüzde 80’i 5 yaşına, yüzde 96’sı ise 10 yaşına kadar ayakta kalabiliyor. Dünyada bu oran yüksek. Aile şirketlerinde süreci iyi yönetmeliyiz. Şirketlerimizde aile anayasası hazırlamalıyız. Şirketlerimiz profesyonel destek almalı.”

BURSA, AR-GE DESTEKLERİNDEN YETERİNCE FAYDALANAMIYOR

Türkiye’nin yüksek teknolojiye geçişinde Ar-Ge ve inovasyona dikkat çeken Burkay, şöyle konuştu:

“Türkiye, gayri safi milli hasılanın binde 9,6’sını Ar-Ge’ye ayırıyor. 2023 yılında bu oranı yüzde 3’e çıkartmayı hedefliyor. Bursa olarak Ar-Ge’den yeterince faydalanamıyoruz. En büyük Ar-Ge teşviklerini makine sektörü alıyor. Bu yüzden tekstil sektörünün teşviklerden faydalanması için Tekstil Mükemmeliyet Merkezi’ni kuracağız. Bu merkez sektörün teknik ve fonksiyonel tekstile geçişini hızlandıracak.”

“OYUN PLANINI İYİ YAPMALIYIZ”

Bursa’nın ileri teknoloji üretiminde adımlarını hızlandırdığını anlatan Burkay, “Daha önce Bursa’ya ‘Türkiye’nin Detroit’i dediler. Detroit battı. Detroit’in niye battığını araştırdık. Batanlar varsa çıkanlar vardır. Almanya’da bunların örnekleri var. 80 milyon Alman, 2 trilyon dolar ihracat yapıyor. 1,5 milyar Çinli de aynı ihracatı yapıyor. Almanya bu başarıyı ileri teknoloji ile yapıyor. Bakanlıklarımız ile birlikte hareket ederek birbirinden güzel projeleri hayata geçiriyoruz. Raylı sistemler, uzay ve havacılık Başbakanımızın açıkladığı 25 eylem planında yoktu. Bu alandaki eylem planları bizim 6-7 aylık çalışmamızın sonucunda ortaya çıktı. Oyun planını iyi yapmalıyız” açıklamalarında bulundu.

“SABİT KUR BİZİM İÇİN FIRSAT OLABİLİR”

Rusya’daki ekonomik gelişmeleri değerlendiren Başkan Burkay, “Rusya bizim için önemli bir pazar. Şu anda Rusya ile çalışan şirketlerimizde bazı sıkıntılar var. Rus müşteriler sürekli iskonto istiyor. Devalüasyonu bize fatura etmek isteyenler var. Rusya da tedbirler alıyor. Aslında fırsatın olduğu bir dönemdeyiz. Rusya ile olan ticarette sabit kur üzerinden ihracat yapılırsa, dış ticaret açığı da azalır. Ayrıca Rus ithalatçı, sabit kurla Türkiye’deki eğilimini de artırabilir” dedi.

“GENÇ İŞADAMLARIMIZ FİKİR ATÖLYESİ İLE VİZYON KAZANIYOR”

BTSO Yönetim Kurulu Başkan Vekil İsmail Kuş ve Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Gürses’in de katıldığı toplantıda konuşan GENÇ TÜMSİAD Bursa Şubesi Başkanı Asaf Yalçın İstanbullu, dernek olarak uzun bir süredir başlattıkları Fikir Atölyesi Toplantıları’nın önemine işaret etti. Derneğin faaliyetleri ile ilgili bilgiler sunan İstanbullu, “Şehrin önde gelen yöneticilerini genç işadamlarımızla buluşturuyoruz. İşadamlarımız vizyon kazanıyor. Dernek olarak önemli ve güzel projeleri hayata geçirdik. Sosyal sorumluluk anlamında şehrimiz için elimizden gelen faydayı gösterme gayreti içindeyiz. Toplantımıza katılan BTSO Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın İbrahim Burkay’a teşekkür ederiz” dedi.

İstanbullu, Fikir Atölyesine katılan Başkan Burkay’a plaket takdim etti.