Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) Uzay Havacılık ve Savunma Kümelenme çalışmalarının Türkiye’ye örnek olduğunu söyledi.

BTSO Uzay Havacılık ve Savunma Kümelenmesi bünyesinde bulunan firmalar ile Bursa ekonomisinin 2023 yılındaki 75 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşması için çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Kümelenmede bulunan firmalar, düzenlenen toplantılarla fikir alışverişinde bulunarak, sektörlerinin geleceğini masaya yatırıyor. Son olarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan, kümelenme içinde faaliyet gösteren firmalarla buluştu. Vali Münir Karaloğlu ve BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’ın da katıldığı programda konuşan Ersan Aslan, BTSO öncülüğünde başlayan kümelenme çalışmaları sayesinde farklı sektörlerdeki firmaların yeni ufuklar kazandığını anlattı.

“BURSA ÖRNEK OLUYOR”

Kümelenme ile firmaların birlikte çalışma kültürünün geliştiğini söyleyen Aslan, Bursa’nın kümelenme çalışmaları çerçevesinde birçok şehre örnek olduğunu kaydetti. Müsteşar Aslan, “Kümelenme ile ilgili mevzuat çalışmaları 4 yıl önce başladı. Kümelenme, coğrafi birliktelik olmaksızın tüm sektör aktörlerinin bir araya gelerek, yeni değerler üreteceği platformlardır. Birlikte çalışma kültürünü oluşturacağız. Kümelenme ile ilgili önemli çalışma yaptık. Müracaat edecek olan kümelenme birlikteliklerine bakanlık olarak her zaman destek vereceğiz. Bursa kümelenme konusunda önemli adımlar attı. Başarılı çalışmalarından dolayı BTSO Yönetim Kurulu Üyelerine ve kümelenmelere katkı sağlayan firmalara teşekkür ediyorum” dedi.

DEĞERLENDİRME NASIL YAPILIYOR?

Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın değerlendirme kriterleri hakkında bazı bilgiler veren Aslan, “İki aşamalı değerlendirme yapıyoruz. Bakanlık dışından üniversitelerden kümelenme konusunda çalışan bir değerlendirme kurulu oluşturuyoruz. Burada akademisyenler başvuruları değerlendirerek puanlama yapıyor. Ardından da bir üst aşamaya geçiliyor. Bu kategoride 7 kişiden oluşan seçici kurul değerlendirme gerçekleştiriyor. Bakanlık müsteşarlığı başkanlığında yapılan değerlendirmesi sonucunda müzakere aşamasına geçen birliktelikler tespit ediliyor. Daha sonra ise detaylar değerlendiriliyor” diye konuştu.

“KÜMELENME İLE FİRMALAR ARASINDAKİ SİNERJİ ARTIYOR”

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, kümelenme çalışmaları konusunda firmalara her zaman destek verdiklerini söyledi. Türkiye ekonomisinin en önemli şehirlerinden birisi olan Bursa’da kümelenme çalışmaları ile firmalar arasında farkındalık oluşturduklarını kaydeden Burkay, “Kümelenme sayesinde aynı sektörde faaliyet gösteren firmaların fikir alışverişinde bulunarak, işbirliği yapma imkanı sağlıyor. Kümelenmeler, firmalar arasındaki sinerjiyi artırıyor” ifadelerini kullandı. BTSO Uzay, Havacılık ve Savunma Kümelenmesi’nin yaptığı çalışmalarla birçok şehre örnek olduğunu kaydeden Burkay, “Şehirler arasındaki kümelenme işbirliklerine de destek veriyoruz. Firmalar arasındaki bu dayanışma Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasına büyük katkı sağlayacak. BTSO artık uzmanlık merkezi haline geldi” dedi.

“BURSA KABUK DEĞİŞTİRMEK İSTİYOR”

Vali Münir Karaloğlu da BTSO’nun başlattığı kümelenme çalışmalarının önemine işaret ederek, “Bursa sanayisi dönüşmek, kabuk değiştirmek istiyor. Bursa sanayisi dönüşecekse ağırlıklı olarak uzay havacılık ve savunma alanında dönüşmeli. Geçtiğimiz günlerde Berlin’de BTSO tarafından gerçekleştirilen InnoTrans Fuarı iş gezisinde ünlü firmaların farklı sektörlerde boy göstererek, dünya arenasında güç kazandığını gördük. Bursa sanayisi de mevcut gücünü iyi değerlendirerek, ufkunu geniş tutmak zorunda” ifadelerini kullandı.

Toplantıyı değerlendiren Uzay, Havacılık ve Savunma Kümelenmesi Lideri Mustafa Hatipoğlu, önümüzdeki günlerde kümelenme çalışmalarının daha verimli olması açısından bakanlık ve BTSO uzmanlarının bir araya gelerek, fikir alışverişinde bulunacaklarını söyledi. Hatipoğlu, kümelenme içinde bulunan firmaların kısa bir sürede birlikte hareket etme kültürünü kazandığını kaydederek, firmalara gösterdikleri gayretten dolayı teşekkür etti.