Türkiye’nin en büyük sanayi merkezlerinden Bursa Organize Sanayi Bölgesi, enerji tüketiminde yılda 5,7 milyon lira tasarruf sağlayacak. Tekstil ve otomotiv firmalarını kapsayan etüt çalışmaları devam ederken, sanayicinin enerjisini yüzde 45’lere varan oranda boşa harcadığı açıklandı.

Türkiye’nin en büyük sanayi merkezlerinden biri olan Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde enerji verimliliği konusunda 16 firmadaki etüt çalışmaları devam ediyor. Yapılacak enerji verimliliği ile yılda 5,7 milyon lira tasarruf sağlanabileceği açıklanırken, tekstil ve otomotiv firmalarında yürütülen etütlere göre fabrikalarda kullanılan enerjinin yüzde 45’i israf oluyor. Ekonomi Bakanlığı’nın hibe desteği ile yürütülen enerji verimliliği etüdünde Türkiye’deki sanayi sektörüne örnek olacak bir çalışmaya imza atan Enervis Genel Müdürü Osman Kipoğlu, ortalama yüzde 22 enerji kazanç potansiyeli tespit ettiklerini söyledi.

Fabrikalardaki verimsizliğin en fazla, atık ısının tekrar değerlendirilmemesi ve basınçlı hava kayıpları gibi sebeplerden kaynaklandığını vurgulayan Kipoğlu, "Sanayi işletmelerinin son 3 yıla ait elektrik ve ısıl enerji tüketimleri ile üretim verilerini inceleyerek buhar ve yakma sistemlerinden iklimlendirmeye, aydınlatmadan elektrik ve otomasyon sistemlerine kadar bütün alanlarda detaylı ölçüm ve analizler yaptık. Tekstilde atık ısının proseslerde geri kazanılıp değerlendirilmemesi, yetersiz ya da yanlış izolasyon ve verimsiz buhar sistemleri ile otomotivde basınçlı hava kayıpları ve verimsiz soğutma sistemlerinin enerji kaybına sebep olduğunu tespit ettik" diye konuştu.

BURSA OSB ENERJİSİNİN YÜZDE 45’İNİ BOŞA HARCIYOR

Üretim için ihtiyaç duyulan ısıl kapasitenin çok üzerinde sistem tasarımı yapılmış olmasının da önemli bir kayıp teşkilt ettiğini söyleyen Kipoğlu, "Gördük ki basınçlı hatlarda meydana gelen kayıplar, eksik veya yetersiz yalıtım ve en önemlisi proseslerde meydana gelen atık su ısısı ile baca gazı ısısının geri kazanılmadan atılmasından kaynaklanıyor. Bu, yüzde 45’lere varan enerji kaybına sebep oluyor. Yapılacak basit ekipman bakımı veya değişikliği ile önemli nispette tasarruf sağlanabilir" dedi.

YILDA 5,7 MİLYON LİRA TASARRUF SAĞLANACAK

Etütleri tamamlanan sanayi kuruluşlarının enerji tüketim profilini ayrı ayrı tehlil ettiklerini belirten Kipoğlu, "Onlara enerjilerini verimli kullanabilmelerinin yolunu gösteren, enerji verimliliği attırıcı projeleri hazırladık. Bu projelerin tamamının uygulanması durumunda Türkiye ekonomisi yılda 5,7 milyon lira kazanç sağlayacak. Ayrıca şirketler bu iyileştirmeler için harcadıkları parayı 1,5 sene içinde telafi edebilecek. Verimsiz kullandığımız enerji çevreye attığımız zehir anlamına da geliyor. Bu enerji tasarrufu ile birlikte yıllık 26 milyon yetişkin ağacın çevreye sağladığı katkı ortaya çıkacak" diye kaydetti.