ANKARA (AA) -Türk-Metal Sendikası, Bursa'daki otomotiv işçilerinin iş bırakma eylemine ilişkin, "Sendikamız bu zaman zarfından eyleme katılanlarla diyalog kurulması için azami gayreti göstermiş ancak bu çabalarımız olayları provoke eden grupların etkisiyle sonuçsuz kalmıştır" açıklamasını yaptı.

Sendikanın Yönetim Kurulunca yapılan ve sendika resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Bursa'da örgütlü olunan Bosch iş yerinde imzaladıkları toplu iş sözleşmesinden sonra, aynı bölgedeki bazı diğer fabrika ve iş yerlerinde baş gösteren eylemler ile devamında yaşanan olayların kamuoyunca bilindiği ifade edildi.

 38 ay boyunca sendikasız kalan, bu süreçte toplu iş sözleşmesinden yararlanamayan ve mağduriyet yaşayan Bosch işçileri için önemli bir toplu iş sözleşmesi imzalandığı vurgulanarak, işçilerin mağduriyetine son vermek amacıyla sendikasız geçen 2012-2014 dönemini kapsayan bir ücret zammının alındığı belirtildi.

Ardından 2014-2017 dönemi için diğer iş yerlerinde imzalanan toplu iş sözleşmesinde ücret artışının Bosch işçileri için de alındığı ve bu şekilde mağduriyetin giderildiği kaydedildi.

Bu ücret artışları ve işverenin sendikasız dönemde işçileri için yaptığı ücret ayarlamaları nedeniyle, sınırlı sayıda işçinin diğer iş yerlerindeki işçilerden biraz daha yüksek ücret almaları sonucunu ortaya çıkardığı iddia edilerek, "Ancak bütün bunlara rağmen Bosch işçisinin ortalama ücretinin yine de Renault ve Tofaş işçilerinin ücret ortalamasının gerisinde olduğu" ifadesine yer verildi.

Açıklamada, şu bilgiler paylaşıldı:

"Elde edilen bu sözleşme başarısı, bazı çevreler tarafından 'Türk Metal'in Bosch işçisine, diğer iş yerlerinde üyelerinden daha yüksek ücret artışı sağladığı' propagandasıyla servis edilmiş, üyelerimizin sendikamıza tepki duymalarına neden olmuştur. Bu propagandanın etkisi ve sahada faaliyet gösteren bazı çevrelerin kışkırtmalarıyla, başta Renault iş yeri olmak üzere diğer bazı iş yerlerinde ücret artışı talebiyle çeşitli eylemler yapılmıştır. Sendikamızın, ortaya çıkan bilgi kirliliğine karşı konuyu bütün ayrıntılarıyla ortaya koyan, böyle bir ücret farkının dile getirilen boyutta olmadığını belgelerle açıklayan yaklaşımına rağmen eylemler devam etmiştir. Eylemler kısa sürede sendikamızı, iş yeri ve ardından da tüm bölgeyi hedef alan bir boyuta dönüşmüştür. Sendikamız bu zaman zarfından eyleme katılanlarla diyalog kurulması için azami gayreti göstermiş, ancak bu çabalarımız, olayları provoke eden grupların etkisiyle sonuçsuz kalmıştır. Sonuç itibariyle, başta Renault olmak üzere Tofaş, Çoşkunöz ve Mako gibi bazı iş yerlerinde üretim durdurulmuş ve işçilerimiz iş yeri terk etmemişlerdir.''

Sendikanın tüm uzlaşma çabaları, eylemlere son verme yolundaki girişimleri ve işçilerle diyalog çabasının sonuçsuz kaldığına dikkat çekilerek, sendikanın gerek Metal Sanayicileri Sendikası ve gerekse işverenler ile görüşerek bu çıkmazın aşılabilmesi için girişimlerine devam ettiği vurgulandı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Çabamız, eylemin sonlandırılması, iş yeri terk etmeme eylemine son verilmesi, üretime başlanması ve sorunların görüşmeler yoluyla çözülmesi içindir. Sendika olarak, sorunun diyalog yoluyla çözümü için gereken çaba gösterilmeye devam edilecektir. Üyemiz olsun ya da olmasın, tüm Bursa emekçilerinin bu süreçten herhangi bir zarar görmeden çıkabilmesi için çabalarımız sürdürülecektir. Bu uğurda her türlü mücadeleye ve fedakarlığa hazırız. Bu süreçte sendikasına inanan, güvenen ve her türlü desteği veren üyelerimize teşekkür ederiz."