Bursalı sanayiciler enerjinin verimli kullanılmasını tartıştı.

BUSİAD’ın düzenlediği "verimli enerji sempozyumu"nda aydınlatmada verimlilik masaya yatırıldı. Sempozyumda verimlilik, kalite maliyet boyutları ve aydınlatma alanındaki yeni teknolojiler ele alındı. Sempozyuma konuşmacı olarak Uludağ Üniversitesi’nden Prof. Dr. Akın Burak Etemoğlu, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sermin Onaygil ve Özyeğin Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mehmet Arık konuşmacı olarak katıldı.Aydınlatma ve inovasyon konularında konuşan Doç. Dr. Mehmet Arık, “Türkiye’de son yıllarda aydınlatma konusunda KOBİ’ler ve büyük ölçekli şirketler yatırım yapmaya başladı. Türkiye’de kendi ürünlerini üretebilen firma sayısı yok diyebilecek kadar az. Bizim bilhassa inovatif fikirlerde yeni buluşlar yapmamız lazım ki batı ülkelerini yakalayıp geçebilelim” dedi.

Sempozyuma katılan bir diğer uzman Prof. Dr. Akın Burak Etemoğlu, “Bu sempozyumda üretimden tüketime kadar her alanda yapabileceklerimiz olduğunu hissetmek istiyoruz. Literatürün verdiği bilgilere göre ısıtma ve soğutma sistemlerinden sonra aydınlatmada çok büyük bir kaybımız var. Bu kayıpları iyileştirmeyi hedefliyoruz. Enerji ve enerji verimliliği hepimizin ortak meselesi. Evlerde ve iş yerlerinde tasarruf iki farklı şekilde yapılabilir. İki lambadan birini söndürebilirseniz tasarruf edersiniz ve cebinizden az para çıkar, fakat bu verimlilik artışıyla sağlanmalıdır. Biz uygun teknolojilerle yapılacakları izah etmeye çalışıyoruz. El birliği ve küçük adımlarla büyük hedefleri yakalayabiliriz” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Sermin Onaygil ise, “Aydınlatmada enerji verimliliği gündemdi. Verimlilik çalışmalarında led’ler çok ön planda. Led’lerin diğer aydınlatmalara nazaran çok önemli üstünlükleri var” dedi.

BUSİAD Başkanı Günay Baylan da, “Enerji ve hammadde ithalatçısı olan ülkeler her büyüme yılından sonra artan cari açık ile karşılaşırlar. Bu büyük bir meseledir. Bilimsel ve objektif olarak geniş bir çerçevede atılmayan adımlar, sorunları çözmekten çok ötelemeye yarar. Bu durumun sürdürülebilir olmadığını söyleyebiliriz. Ülkemizin içinde bulunduğu görünüm bugün için bu çerçevededir. Türkiye’de üretilen elektriğin neredeyse yarısı doğalgazdan elde ediliyor. Bu sebeple ısınma hacrinde ciddi bir enerji arzı olduğu görülüyor. Fiyat artışları, enerjiyi bulmak gibi siyasi riskler her zaman ekonomimizi etkilemektedir. Cari açıktan dolayı yavaşlatılan Türkiye ekonomisinde enerji ithalatı 56 milyar dolar civarındadır. Bulunduğumuz ortamda verimlilik ve tasarruf yolu ile kazanacağımız potansiyel kritik önem taşımaktadır. Enerji verimliliği günümüzde artık altıncı yakıt olarak değerlendirilmektedir. Ülke çapında enerji verimliliği kültürü oluşturulması için kanuni düzenlemeler, teşvik ve vergi indirimleri gibi unsurlarla enerji verimliliğinin devlet tarafından desteklenmesi lazım” şeklinde konuştu.