Bursa’da sigorta prim borçlarını yapılandırmak isteyen vatandaşlar SGK önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

13 bin kişinin başvuruda bulunduğunu ifade eden Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Bursa İl Müdürü Eran Karaca, son müracaat tarihine kadar bu sayının 329 bin olmasını hedeflediklerini söyledi. Bursa’da Torba Yasa ile yapılandırma kapsamına 1 milyar 865 milyon liralık borcun girdiğini ifade eden Karaca, 1 Ekim’den şu ana kadar 13 bin başvuru aldıklarını belirtti. Karaca, önemli avantajlar getiren yapılandırmadan faydalanmak isteyen işveren ve sigortalıların en yakın merkez müdürlüğüne başvurmalarını istedi.

Bursa’da yapılandırmayla ilgili başvuru olduğunu belirten Karaca, “Toplamda genel sağlık yapılandırmasında 190 bin, işveren borçlarında 59 bin kişi, işveren borcu dışında Bağ-Kur borçlarında da yaklaşık 80 bin kişinin başvurusunu bekliyoruz. Yapılandırma başvuruları devam ederken bizler de işlemlerini aynı günde sonuçlandırıyoruz” diye konuştu.

Borçlulara yasal sürede başvuruda bulunmaları çağrısında bulunan Karaca, “Genelde alışkanlık olarak son hafta başvuru oluyor. Hem onlar, hem biz sıkıntıya giriyoruz. Bir haftada bütün başvuruları yetiştirmek mümkün değil. Şu anda haciz işlerinin kalkması için işveren borçluları daha çok talepte bulunuyor. Getirdiği önemli avantajları olan genel sağlık dışındaki borçluların 31 Aralık 2014’e kadar müracaat süresi var. Genel sağlık sigortası kapsamındakiler için 30 Nisan 2015 tarihinde başvuru süreleri tamamlanıyor. Bu zamana kadar başvurularını bekliyoruz. Kendi adlarına tahakkuk eden borç miktarları düşecek veya tamamı silinecek. Vatandaşlarımızın bunlardan yararlanmasını bekliyoruz” dedi.

SGK’ya başvuran borçlular 20 veznede işlem yapıldığı için işlemlerini en fazla yarım saatte halledebiliyor. Yapılandırma ile borçlulara 36 aya kadar vadelendirme imkanı sağlanıyor.