Irak’ın Ankara Büyükelçisi Hissom Alalawi, İskenderunlu iş adamlarını Irak’a yatırım yapmaya davet etti.

Büyükelçi Hissom Alalawi ve heyeti İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’na ziyarette bulundu.

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nda Meclis üyeleri ve iş adamları ile bir araya gelen Irak heyeti Türkiye ile Irak arasında yaşanan son gelişmeler, iş adamlarının Irak’ta yapacakları yatırımlar ve Irak sınır kapısında Türk firmalarının yaşadıkları sorunlar ele alındı.

Toplantıda, İskenderun’da Demir-Çelik, Filtre ve Yaş Sebze meyve üretimi yapan ve Irak’a ihracat yapan firma yetkilileri de sorunlarını Büyükelçi Alalawi’ye anlatma fırsatı buldular.

Büyükelçi Hissom Alalawi, Irak’ta yatırım yapmak isteyen müteşebbislere yönelik yer tahsisi ve çeşitli alternatif imkanlar sunulduğuna dikkat çekerek, sınır kapılarında ve karayollarında başta olmak üzere demir yollarında da güzergahlar oluşturduklarını vurguladı.

Türk Irak Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Nevaf Kılıç ise toplantıda, iş adamlarına ve yatırımcılara çağrıda bulunarak, Irak’ın Türkiye’ye ırak olmadığını söyledi. Kılıç, "İki ülke arasında ticari ve kültürel ilişkilerin güçlenmesi için birlikte hareket edelim ve yatırım yapmak için çaba sarf edelim. Irak pazarı Türkiye için çok önemli ve bu fırsatı Türk iş adamları olarak değerlendirelim" dedi.

İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz toplantıda, İskenderun ekonomisi ile ilgili Irak heyetine sinevizyon destekli olarak sunum yaptı.

İskenderun ve çevre illerinin Irak ve Suriye’de yaşanan savaşlar nedeniyle zor anlar yaşadıklarını ve ticaretin azaldığına vurgu yapan Yılmaz, “İskenderun sanayisi ve limanı ile lokomotif şehirler arasında yer almaktadır. Daha önceleri Irak’a yatırım yapan firmalarımız da yatırım yapmak için gün saymaktadırlar. Temennimiz iki ülke arasındaki tarihi, kültürel ve ticaret bağlarının önümüzdeki süreç de daha da güçlenmesidir. Bu konuda Türkiye ile Irak arasında son yıllarda yaşanan ikili görüşmelerin olumlu olduğunu gözlemliyoruz” diye konuştu.