İSTANBUL (AA) - Doğan Holding Üst Yöneticisi (CEO) Yahya Üzdiyen, "Düşünebiliyor musunuz gayet güzel bir bilanço açıklıyorum seçimden bir gün önce hisselerim yüzde 10 artıyor, seçimden bir gün sonra yüzde 20 düşüyor. Ne oldu ki kardeşim ben ticari bir kuruluşum. Siyasi bir oyuncu değilim" dedi.

Vodafone Türkiye'nin ana sponsorluğunda düzenlenen CEO Ajanda 2016'da enerji sektöründe bir vurgun yediklerini belirterek, "Ancak çok umutsuz olacak bir sektör değil. Birkaç yıl dayanabilirsek hepimiz para kazanacağız diye düşünüyorum" diye konuştu.

Bu yılın oldukça kötü geçtiğini, dünya ekonomisinin daraldığını, Türkiye'nin çevresindeki yangının söndürülemediğini dile getiren Üzdiyen, yapılan iki farklı seçimin ve bu sırada yaşanan belirsizliklerin de yılın kötü geçmesini etkilediğini söyledi.

Üzdiyen, yıl içerisinde yaşadıkları diğer olumsuzluklardan da bahsederek, "Bizim de hiç de fena olmayan bir yılımız oldu rakamlara baktığımızda. Önceki yıl bu toplantıya katıldığımda 'Gelecek 5 yılda ciromuzu organik veya inorganik bir şekilde 2'ye katlayacağız, EBİTDA sayımızı yüzde 10'a çıkaracağız, medya ağırlığımızı yüzde 50'nin altına indireceğiz' demiştim" ifadelerini kullandı.

An itibariyle medyanın genel portföylerindeki ağırlığının yüzde 50'nin altına indiğini, cirolarını aşağı yukarı 2'ye katladıklarını belirten Üzdiyen, EBİTDA'yı da yüzde 10'a doğru getirdiklerini anlattı.

Üzdiyen, rakamsal olarak iyi bir yıl geçirdiklerini kaydederek, "Kurlar bu seviyede veya biraz daha aşağıya doğru giderse, ben bekliyorum, sene sonunda kura rağmen karlı bir bilanço açıklayabileceğimizi düşünüyorum. Bu anlamda olumlu bir yıl olduğunu söyleyebilirim" dedi. 

Üzdiyen, enerji sektörüne Aytemiz markasıyla yeniden girdiklerini anımsatarak, bu sektörde iyi işler yaptıklarını, 2 ay sonra istasyon sayılarının 450'leri bulacağını söyledi.

Medyada yaşanan tüm sıkıntılara rağmen yazılı medyanın oldukça iyi gittiğini dile getiren Üzdiyen, oldukça karlı bir şekilde ilerlediklerini vurguladı.

Üzdiyen, geçmiş yıllarda dijitalleşmeye büyük yatırım yaptıklarını dile getirerek, "Doğan Holding olarak 22,7 milyon tekil ziyaretçiyle Türkiye'de Google ve Facebook olarak en çok ziyaret edilen grubuz. Reklam olarak da Google'dan sonra en fazla reklamı alıyoruz. Geçmiş yıllarda yaptığımız yatırımların dönüşümüdür" diye konuştu.

 

- "2016'da çok da pozitif bir şey görmüyorum"

 

Üzdiyen, Türkiye'nin en büyüğü değil ama en çok konuşulan gruplarından biri olduklarını kaydederek, kamuyu aydınlatma ve şeffaflık konusunda puanlarının çok yüksek olduğunu bildirdi.

Şeffaf olmaya çalıştıklarını aktaran Üzdiyen, sözlerine şöyle devam etti:

"Değerimiz, hak ettiğimizin çok başka vesilelerle çok farklı yerlerde. Bunu özellikle söylüyorum çünkü kabullenemiyorum. Düşünebiliyor musunuz gayet güzel bir bilanço açıklıyorum seçimden bir gün önce hisselerim yüzde 10 artıyor, seçimden bir gün sonra yüzde 20 düşüyor. Ne oldu ki kardeşim ben ticari bir kuruluşum. Siyasi bir oyuncu değilim. Ancak bunları mümkün olduğunca içinde bulunduğumuz koşullarda kabul ediyoruz tabii ki."

Üzdiyen, 2016'yı nasıl gördüğüne ilişkin bir soru üzerine, "2016'da siyasi belirsizliğin ortadan kalmış olmasının dışında çok da pozitif bir şey görmüyorum" dedi.

Türkiye'nin çevresindeki yangının sönmediğini hatta kontrol altına da alınamadığını dile getiren Üzdiyen, belirgin bir yatırım ortamı görmediğini, flu bir ortam olduğunu kaydetti.

Üzdiyen, bu yüzden kafalarında yeni bir yatırım olmadığını, var oldukları sektörde bekleyen yatırımlarının bulunduğunu, daha çok dijital ve online yatırımlarını devam ettireceklerini anlattı.

Asgari ücret artışına değinen Üzdiyen, "Hiç de küçümsenmeyecek miktarda bir yük getirecek özellikle alt sektörlerde. Bunun nasıl taşıyacağız açıkçası ben bilmiyorum. Perakendede biraz etkileneceğiz gibi görünüyor. En az etkilenecek gruplardan biriyiz ama bunun da hesabını kitabını yapmamız gerekiyor. Bu, enflasyonu nasıl etkileyecek o da henüz belli değil" diye konuştu.

 

- "Adrese, kişiye özel teşvikleri yönlendirmek önemli"

 

Zorlu Holding Üst Yöneticisi (CEO) Ömer Yüngül ise her sene yüzde 3 büyüme için yüzde 15 kredi ihtiyacı bulunduğunu belirtti.

"Bu zor bir dönem, üretim ve kaynaklar çok önemli. Adrese, kişiye özel teşvikleri yönlendirmek önemli" diyen Yüngül, özellikle devlet politikalarının çok daha önem kazanacağı yeni bir döneme girildiğine işaret etti.

Yüngül, teşviklerin biraz daha adrese yönelik, kasları en iyi çalıştıracak yerlere gitmesinin, reformların en temel unsur olacağını düşündüklerini vurguladı.

Vestel olarak ürettikleri telefonda yeni bir yavru gelme olasılığı olduğuna işaret eden Yüngül, buradaki çalışmalarına devam ettiklerini, hem yeni ürünler, hem de telefonlarla ilgili yeni iş birimlerinin 2016'dan itibaren devreye gireceğini belirtti.

Yüngül, panelin sonunda yapılan soru-cevap bölümünde bir katılımcının "Yeni hükumetin ekonomi yönetimi burada olsa 1 numaralı yapısal reform öneriniz ne olurdu?" sorusunu, "Her sene yüzde 3 büyüme için yüzde 15 kredi ihtiyacı bulunuyor. Bu zor bir dönem, üretim ve kaynaklar çok önemli. Adrese, kişiye özel teşvikleri yönlendirmek önemli. Finansman güçlüğünden dolayı da kamu-özel ortaklıklarının çok hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi önemli" şeklinde yanıtladı.

Toplantı sonrasında da basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yüngül, ekonomi yönetimi için gelecek isimlerin çok önemli olmadığını belirterek, "Kim gelirse gelsin artık istikrarlı bir şekilde reformların yapılıp uygulamaya konması gerekli. Bence şahıslar çok önemli değil, kararlara bakacağız. En iyisi de seçilecektir" değerlendirmesini yaptı.

Yüngül, gelecek hafta Vestel'in Venüs marka telefonunun yeni bir lasmanı yapılacağını hatırlatarak, "Telefonun yavruları gelecek. İş modeli olarak, yazılım olarak, içerik olarak her gün bir şeyler geliyor. Doğurgan bir sektör, yeni ürünler devamlı gelecek. Bisiklette pedal çevirmek gibi" ifadelerini kullandı.

Yerli otomobil konusunda spesifik bir odaklanma alanları olmadığını kaydeden Yüngül, "TÜBİTAK'la pek çok alanda çalışıyoruz ama otomobil dediğiniz zaman bunun aküsü var, motoru var, elektroniği var. Şimdi bizim elektroniğimiz var, batarya konusunda çalıştığımızı söylemiştim, zaten bunlar arabanın önemli bileşenleri" diye konuştu.