Bursa’nın Karacabey ilçesinde belediye tarafından düzenlenen ’Domates Çalıştayı’ sanayici ve çiftçiyi buluşturdu.

Karacabey Ticaret Borsası’nda düzenlenen çalıştayda çiftçiler verilen fiyatları yetersiz bulurken, sanayiciler de domateste kalitenin düştüğünü savundu. Açılışta konuşan Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, yıllardır konuşulan meseleleri tarafların aynı masada konuşup bir çözüm yolu bulması maksadıyla düzenlediklerini söyledi. Tarıma bir nebze katkıları olması halinde bundan mutluluk duyacaklarını vurgulayan Özkan’ın ardından konuşan Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca ise, Türkiye’de üretilen domatesin yarısının Karacabey’de ekildiğini hatırlatarak, sözleşmeli tarım uygulamasıyla hem sanayici, hem de çiftçinin kazançlı çıkacağını ifade etti.

"Spor yapmak için değil, çoluk çocuğumuzun nafakasını kazanmak için domates ekiyoruz" diyen Karaca, üretimin sürdürülebirliğini sağlamanın yolunun makul alım fiyatı verilmesinden geçtiğini vurguladı. Çiftçileri temsilen ziraat mühendisleri Hakan Pullu, Fatih Erdem ve üretici İlhan Yıldırım ile sanayiciler adına Salkonder Genel Sekreteri Ahmet Özmumcu’nun konuştuğu panelin ilk bölümünde sözleşmeli tarım ve fabrikalardaki fire uygulaması masaya yatırıldı.

Çiftçi temsilcileri örgütlenmenin önemine dikkat çekerken, fabrikaların maliyetin altında alım fiyatı verdiği ve taahhüt sırasında üreticilerden boş senet alınmasına tepki gösterildi. Günden güne domates tarımında azalma yaşandığını belirten çiftçi temsilcileri, devlet desteklemesi olmaksızın domates üretiminin sürdürülebirliğinin mümkün olmadığını anlattı.

Sanayiciler adına konuşan Salkonder Genel Sekreteri Ahmet Özmumcu ise, dünyada kazandıkları ’Türk salçası’ imajının kalitesiz üretim sebebiyle kan kaybettiğini savundu. Verimin artırılması ve kalitenin yükseltilmesi gerektiğini belirten Özmumcu, "Çamurun içinde domates arıyoruz" diye dert yandı.