Çorum Belediyesi, Güney Kore’nin Gımhae kentiyle kardeş şehir oldu.

Ülkelerin ve her iki kentin birbirilerinin tarihi, kültürel ve turistik özelliklerini tanımasına fırsat sağlayan kardeş şehir antlaşması için Güney Kore’den gelen bir heyete Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’yü ziyaret etti.

Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Yabacıoğlu’nun da hazır bulunduğu ziyarette bir açıklama yapan Gımhae İdari ve Otonom İşler Bürosu Genel Müdürü Jang Sengın, Kore Savaşı’ndan dolayı Türkiye’yi kardeş ülke olarak gördüklerini söyledi.

Türkiye ile Güney Kore arasındaki diplomatik ilişkilerin özellikle bu yıl geliştiğini dile getiren Sengın, iki ülke arasındaki bu dostluk ve ikili işbirliklerini daha ileri taşımak istediklerini belirtti.

Gımhae şehri gibi Çorum’un da köklü bir geçmişe sahip olduğunu ve farklı kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yaptığını dile getiren Sengın, “İki şehir arasında ortak benzerlikler var. İki şehrin kardeşliği ekonomik, kültür, turizm, sanayi alanında işbirliği yapabiliriz. Çorum ile Gımhae kardeş şehir olunca iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin güçlenmesine de katkıda bulunacak” dedi.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ise gerek Kore gerekse Türkiye’nin dünya da huzur ve barışın tesis edilmesi için bir mücadele sergilediğini ve uluslarararası platformlarda da bunu değişik vesilelerle gördüklerini dile getiren Başkan Külcü, dünyanın barış içerisinde yaşayabilmesi için bütün aktörlerin çaba göstermesi gerektiğini ifade etti.

Dünyanın neresinde olursa olsun biryerde çıkan kargaşa, yangının önce etrafını daha sonra tüm coğrafyayı etkilediğine dikkat çeken Külcü, bu tür meselelerde işbirliği içerisinde olmaktan dolayı mutluluk duyduklarını ifade etti.

Her iki ülkenin bir çok uluslararası mesele de ortak düşünüyor olması, ortak payda etrafında buluşuyor olmasının ikili ilişkileri her defasında güçlendirdiğini anlatan Başkan Külcü, “2 binli yılların başında sahip olduğumuz karşılıklı ticaret hacmi bugün 3-4 katına çıktı. Bunun her iki ülke lehine de artarak devam etmesini temenni ediyoruz. Türkiye turizm konusunda iddialı bir ülke. Hem esisler hemde gelen turist bakımında Türkiye bu sektörde dünyanın en önde gelen ülkelerinden birisi. Güney Kore’den gelen turist sayısında artış var. Daha fazla turist gelmesini umuyoruz. Türkiye’ye yıllık 30 milyon civarında turist gelirken Güney Kore’den gelen turistlerin oranınını karşılıklı olarak artırmalıyız. Yıllık 20 milyar doların üzerinde turizm gelirlerinde Türkiye bu sektörde daha önde gözükürken makine ve elektronik sektöründe Güney Kore bizden önde bir performans sergiliyor. Kardeş şehrimiz Gımhae bir KOBİ şehri. Nüfusun genel durumunu bilmiyorum ama kardeş şehrin nüfusunun yüzde 75’inin 40 yaşın altında olması Türkiye’nin nüfus yapısıyla uygun bir durum arz ediyor. Genç nüfusta kardeş şehrimizin ayrı bir güzelliği olacak” dedi.

Ziyaretin ardından Güney Kore heyeti Çorum belediyesi birimlerini ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi aldı.