Tokat Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) faaliyet gösteren bir tekstil geri dönüşüm fabrikasında defolu ürünler farklı bir metotla nakışla işlenerek ekonomiye geri dönüşümü sağlanıyor.

Tokat’ta 2000 yılında açtığı perakende mağazasının 10 metrekarelik atölyesinde defolu ürünleri işlemeye başlayan 42 yaşındaki Sabri Gündüzlü, yaklaşık iki yıl önce açtığı bin 500 metrekarelik fabrikasında defolu tekstil ürünlerinin geri dönüşüme kazandırılmasında önemli mesafe kat etti. 2000’li yıllarda ücret karşılığında ev hanımlarına defolu ürünleri tamir ettirerek satışa sunan Gündüzlü, verim alamayınca mağazasının alt katına kurduğu 10 metrekarelik atölyesinde bu ürünlere etiket yapıştırması yaptırdı. Kullanım açısından ve görsel olarak üründe beklediği etkiyi göremeyen Gündüzlü, nakış makinesi ile defolu ürünlerin tamiratı yolunu denedi. Fakat kasnak sistemi takılı olan dikiş makinesi ile günde 100 ürün işlerken, sistemin dezavantajları nedeni ile yeni bir arayış içerisine girdi. Kasnak sistemi ile ürünün kol kısmı, bacak kısmı vb. birçok yerindeki defonun tamir edilememesi nedeni ile Gündüzlü, uzun uğraşlar sonucu yeni bir sistem geliştirdi. Bu yeni sistemle ürün işleme kapasitesini 5 katına çıkartan Gündüzlü, günlük sadece bir makine ile 500 ürün işlemenin yanı sıra ürünün her yerine nakış yapabilir hale geldi. Görsel olarak defolu olduğu çok zor ayırt edilen ürünlerden artan talep üzerine kısa sürede bayi ve iş yeri sayısını büyüten Gündüzlü, OSB’de bir fabrika açtı. Kendisine ait 5 perakende mağazası, Türkiye’de 30 noktada satış ile yurt dışında Azerbaycan, Bulgaristan ve Makedonya’da çalıştıkları firmalar olan Gündüzlü, defolu tekstil ürünlerini geri dönüşüm yaparak ekonomiye kazandırılmaktan mutlu olduğunu söyledi.

Tokat OSB’de kurdukları fabrikada istihdamın yanı sıra geri dönüşüme önemli katkı sağlayan Gündüzlü, defolu ürün işleyenlerden farklı olarak Türkiye’de ilk defa bitmiş ürüne nakış tapan bir işletme olduklarının altını çizerek, “Yani bitmiş satışa hazır hale gelen defolu ürüne nakış yapabilecek kimse yok. Teyel ve yapıştırma metodu kullananlar var ama bitmiş ürüne nakış yapıp orijinalmiş gibi ekonomiye tekrar kazandıran bir tesis başka yok. Bu sene sezona 800 ürünle girdik, şuan elimizde 350 model kaldı. Ciddi bir talep var. Ünlü markaların defolu ürünleri işlendikten sonra satışa sunuluyor. Yani pahalı bir ürünü 4’de 1 fiyatına alabilirsiniz. Üzerinde diğer orijinaline göre sadece bir nakış vardır” diye konuştu.