DenizBank ile Anahtar Proje arasında kentsel dönüşüm süreçlerinin tüm finansal ihtiyaçlarının sağlanması amacıyla bir protokol imzalandı.

Anahtar Proje tarafından yürütülen tüm kentsel dönüşüm çalışmalarında geçerli olacak protokole göre DenizBank, sürecin başlangıcı sayılan Deprem Risk Raporu için daire başı 500 TL’ye kadar katkı yapacak. Protokol kapsamında ücretsiz danışmanlık, 24 aya kadar varan anapara ödemesiz dönem hizmetleri de DenizBank tarafından sunulan seçenekler arasında yer alıyor.

DenizBank ile Anahtar Proje arasında dün İstanbul’da bir protokol imzalandı. Protokol ile birlikte Anahtar Proje tarafından yürütülen kentsel dönüşüm süreçlerinin tüm finansal ihtiyaçları, DenizBank tarafından sağlanacak. Protokol imza törenine DenizBank Perakende Bankacılık Satış Grubu Genel Müdür Yardımcısı İzzet Oğuzhan Özark ile Anahtar Proje Kentsel Dönüşüm ve Gayrimenkul Hizmetleri Yönetim Kurulu Başkanı Arif Murat Kökbudak katıldı.

ÖZARK: “YENİ EVLERİN TESLİMİNE KADAR MÜŞTERİMİZİN YANINDAYIZ”

İki kurum arasında imzalanan protokole ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özark, 2013 itibariyle Türkiye’deki mevcut konut stokunun 20 milyon adet civarında olduğuna dikkat çekti. Özark, “Bu stokun yaklaşık 5 milyon adedi kaçak ruhsatsız evlerden oluşuyor. Ayrıca ekonomik ömrünü tamamlamış, değişim zorunluluğu bulunan 1,5 milyon adet konut da mevcut stok içerisinde bulunuyor. Bu rakamlara nüfus artışını da eklediğimizde Türkiye’de 2023 yılına kadar 8 milyon adet konutun yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Şu ana kadar yaklaşık 1.500 kentsel dönüşüm projesinin finansmanını sağladık. DenizBank finansmanı ile tamamlanan ve teslimini gerçekleştirdiğimiz kentsel dönüşüm projemizde de olduğu gibi DenizBank’ı tercih edecek tüketicilere önemli avantajlar sağlıyoruz. Anahtar Proje ile yaptığımız iş birliği ile de kentsel dönüşümün ilk anlaşma sürecinden, yeni evlerin teslimine kadar müşterilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

“5 METREKARE YÜZÜNDEN KIRK YILLIK DOSTLUKLAR BİTİYOR”

Anahtar Proje adına protokolü değerlendiren Kökbudak da kentsel dönüşüm sürecinin önemli oranda uzmanlık gerektirdiğine dikkat çekti. Kökbudak şöyle konuştu: “Kentsel dönüşümde 5 metrekare yüzünden kırk yıllık dostlukların bittiğine şahit oluyoruz. Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılıp yeniden yapılan apartmanlar olduğu kadar yaşanan anlaşmazlıklardan dolayı yapılamayan birçok bina var. Sektörde çok ciddi problemler yaşanıyor ve bu süreci iyi yönetebilecek yapılara ihtiyaç oluyor. İnşaat firmaları kendi işlerini yapmaktan çok binalardaki apartman toplantılarına katılarak tüm enerjilerini kat maliklerini ikna etmek için sarf ediyor. Diğer taraftan kat malikleri de teknik ve idari şartnamelerle, hukuki sözleşmelerle uğraştıkları için sürece hâkim olamıyorlar. Malikler arasında çok ciddi kavgalar bile çıkabiliyor. Bu sorunların yaşanmasını önlemek amacıyla, Anahtar Proje olarak biz iki taraf arasında köprüyü oluşturup tıkanıklıkları kolay bir şekilde aşıyoruz. Verdiğimiz hizmet ve servisler kapsamında; AGK Hukuk Bürosu işin hukuki tarafını takip ediyor, IDEMIM,PLANAC ve OMEGA firmaları mimari çizimleri,ilgili teknik şartnameleri ve lisanslı olarak riskli yapı raporunu hazırlayıp ilgili analizleri yapmaktalar, Viyana merkezli EE İstanbul firması projelerin denetim hizmetini veriyor, SOM Değerleme, binaların şerefiye haklarını ortaya net bir şekilde çıkarıyor. Proje Beyaz, müteahhitlere kalan dairelerin değerlendirilmesinde özellikle yurtdışından gelen yatırımcılarla buluşmalarını sağlıyor. Bugün gerçekleştirdiğimiz protokol ile kentsel dönüşüm sürecin bize göre en önemli ihtiyacı olan finansman kısmı da DenizBank tarafından sağlanacak.”