ANKARA (AA) - Yeni nesil deprem yönetmelikleri ve deprem mühendisliğinde son teknolojiler, Japonya, İtalya, Kanada, Yunanistan, Amerika, Slovenya ve Türkiye’den bilim adamlarının katılımıyla Ankara’da tartışılmaya başlandı.

Sempozyumu düzenleyen Prota Mühendislik'in Yönetim Kurulu Başkanı Joseph Kubin, açılışta yaptığı konuşmada, etkinlikteki ana hedeflerinin, deprem mühendisliğinde yeni gelişmekte olan kavram, yöntem ve teknolojilerin tartışılacağı bir ortamı yaratmak olduğunu söyledi.

Türk bilim insanlarının, yakında yayınlanacak yeni deprem yönetmeliğinin sunumunu yapacaklarını dile getiren Kubin, "Uluslararası bir konferansa katıldığımız zaman görüyoruz ki tebliğlerin önemli bir bölümünü özel sektör temsilcileri mühendisler hazırlıyor ve sunuyor. Ancak ülkemizde bu tür bilimsel etkinliklere özel sektörün katılımı çok kısıtlı düzeyde kalıyor. Özel sektörün bu işe yoğunlaşması, mühendislik uygulamalarının ülkemizde gelişimine katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

Kubin, çeşitli ülkelerden davet ettikleri deprem mühendisliğinde tasarım ve yalıtım teknolojileri uzmanı bilim insanlarının da sempozyumda bilgi ve deneyimlerini paylaşacaklarını ifade etti. 

Türk Mimar Mühendisler ve Müşavirler Birliği Başkanı Demir İnözü de birincil deprem kuşağı içinde yer alan Türkiye’de depremlerde büyük can kayıpları yaşandığını belirtti. İnözü, "Depremlerde sarsılması gereken ve uyanması gereken bazı zihinler halen uyanmamıştır. Yanlış yerleşimler ve yapılaşmalar, doğru şekilde tasarlanmayan, doğru malzeme kullanılmayan ve kalitesiz şekilde inşa edilen binalar depreme karşı büyük risk taşımaktadır. Tasarım ve yapım sırasında denetim yetersizdir…Hem toplumda hemde yatırımcılarda depreme farkındalık yeterince oluşamamıştır. Kentsel dönüşüm projelerinde yer seçimi, malzeme seçimi ve yapım sırasında depreme karşı güvenlik birinci öncelik olmalıdır" diye konuştu.

İstanbul Proje Koordinasyon Birimi Başkanı Gökhan Elgin de sempozyumda fikir alışverişinde bulunmak, doğruları bulmak ve geleceğe yönelik vizyonel yaklaşımlarla mühendislik alanında gelişmeleri en güncel şekilde takip edebilmek için katıldıklarını belirterek, "Buradan çıkacak fikirleri İstanbul'daki projelerimizde kullanacağız" dedi.

İki gün sürecek sempozyumu 12 farklı ülkeden 500’ü aşkın katılımcı takip ediyor.