Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Tabip Gülbay, 2010-2014 yılları arasından TRC-3 Bölgesi’nde 261 projeye 62 milyar 477 milyon 35 bin 50 lira destek sağladıklarını açıkladı.

Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Tabip Gülbay, Mardin’de görev yapan yerel ve ulusal basın temsilcileriyle bir araya gelerek Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt illerini kapsayan TRC3 Bölgesi’ndeki teşvik sonuçlarını açıkladı. 2014 yılı içinde TRC3 Bölgesi’nde toplam bütçesi 15 milyon lira olan 3 farklı Mali Destek Programı’nın düzenlendiğini açıklayan Gülbay, bunları ve toplam bütçelerini şöyle açıkladı:

"Sadece Şırnak ve Siirt’te; Sektörel Gelişme Mali Destek Programı toplam bütçe 5 milyon lira. Turizm, Kent ve Sanayi Altyapısı Mali Destek Programı toplam bütçe 7 milyon 500 bin lira. Tarımsal Üretimde Su Kaynaklarının Etkin ve Verimli Kullanımı Mali Destek Programı toplam bütçe 2 milyon 500 bin lira."

BAŞARILI OLAN PROJE SAYILARI

Sektörel Gelişme Mali Destek Programı’ndan Mardin’den 9, Batman’dan 6, Şırnak’tan 3 ve Siirt’ten 2 projenin başarılı olduğunu açıklayan Gülbay, Turizm, Kent ve Sanayi Altyapısı Mali Destek Programı’ndan ise Mardin’den 4, Batman’dan 3, Şırnak’tan 4 ve Siirt’ten 4 projenin başarılı olduğunu belirtti. Gülbay, "Tarımsal Üretimde Su Kaynaklarının Etkin Kullanımı Mali Destek Programı’ndan Şırnak’tan 3 ve Siirt’ten 2 proje başarılı oldu" dedi.

DİKA’NIN 2015’TE SAĞLAYACAĞI DESTEKLER

Dicle Kalkınma Ajansı olarak 2015 yılında 2 adet mali destek programı düzenlemeyi planladıklarını ve KOBİ’lerin desteklenmeyeceğini kaydeden Gülbay, bunları ’Kentsel ve Çevresel Altyapının İyileştirilmesi Mali Destek Programı’, ’Meyveciliğin Geliştirilmesi Mali Destek Programı’ olarak açıkladı. Gülbay, "Kentsel ve Çevresel Altyapının İyileştirilmesi Mali Destek Programı’nın genel amacı kentsel yaşam kalitesinin artırılması ve çevresel sorunların sürdürülebilir bir yaklaşımla çözülmesidir. Meyveciliğin Geliştirilmesi Mali Destek Programı’nın genel amacı da kırsal alanda geri kalmış alt bölgelerde yoksulların gelir düzeyinin artırılarak bölge içi ekonomik gelişmişlik farklarının giderilmesine katkı sağlanmasıdır. Programın mekansal kapsamı ve uygun meyve çeşitleri ise Mardin’de ceviz, badem, Antep fıstığı, Batman’da ceviz, Antep fıstığı, Siirt’te Antep fıstığı, nar ve Şırnak’ta ceviz, zeytin, nar olacaktır" diye konuştu.

BÖLGE’YE SAĞLANAN DESTEKLER VE SONUÇLARI

DİKA’nın bölgedeki potansiyeli katma değere dönüştürecek istihdam sağlayacak rasyonel projeleri desteklediğini belirten Gülbay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bölgede olan potansiyelini doğru değerlendirecek akıl ve girişimi teknik ve mali olarak desteklemekte, proje yazma fikirlerini salt fikir olmaktan çıkarıp somut çıktılar öngören stratejilere dönüştürmektir. Temel amaç hibe dağıtmak değil gerçekçi ve yenilikçi projeleri desteklemektir. Ajans bugüne kadar bölge yatırımcılarının modernizasyon, üretim kapasitesi artışı ve yeni ürün üretimini amaçlayan 141 projeyi, yerel yönetimlerin kentsel altyapı ve sanayi alanları altyapısı iyileştirmeyi amaçlayan 80 projeyi, 2013 yılından itibaren uygulanmaya başlanan tarımsal sulama altyapısı iyileştirmesini amaçlayan 4 projeyi desteklemiştir. Desteklenen projelerle bölgede 13 sanayi bölgesi altyapısı ile 32 kentsel altyapı iyileştirmesi sağlanmış, bölgede daha önce üretilmeyen 173 yeni ürün üretilmiş, 216’ü kadın 1298 yeni istihdam oluşturulmuştur. Belediyeler, ajansa uygun projeler sunar ve bu projeler bağımsız değerlendiriciler tarafından kabul görürse bir güdümlü (2 milyon) rakamı kadar destek alabilecekler."