Doğrudan Pazarlama İletişimcileri Derneği Başkanı Alper Sesli, 2013 yılında sektörün 1.4 milyar dolar hacme ulaştığını anlatarak, “Ciro payı en çok artan alan olarak İnteraktif Pazarlama dikkati çekiyor. Bu sonuç markaların İnteraktif Pazarlama alanındaki faaliyetlerine hız verdiğini gösteriyor” dedi.

Doğrudan Pazarlama İletişimcileri Derneği (DPİD) 2013 istihdam ve ciro rakamlarını açıkladı. Türk Doğrudan Pazarlama Sektörü’nün 1.4 Milyar Dolar yıllık ciroya ulaşıldığının açıklayan DPİD Başkanı Alper Sesli, sektörün istihdam hacminin de 115 bin olduğu vurguladı. Alper Sesli, dogˆrudan pazarlama iletişimi sektörünün gelişimini belirlemek amacıyla dernek tarafından yapılan araştırma sonuçlarına değinerek, “Etkinlik Pazarlaması ve Satış Noktalarında Pazarlama, gelirin en büyük kısmını oluşturmaktadır. 2012 yılına göre, ciro payı en çok artan alan, İnteraktif Pazarlama olmuştur” dedi.

SAHA FAALİYETLERİNDE AZALMA DİKKATİ ÇEKİYOR

Sektördeki istihdam rakamlarını da paylaşan Sesli, “Sektörde 2013 yılında, 45.000’i tam zamanlı, 70.000’i yarı zamanlı olmak üzere, toplam 115.000 kişi istihdam edilmiştir. Yarı zamanlı yani sahada istihdam edilen kişi sayısı geçen yıla oranla yüzde 22 azalmıştır. İstihdam sayısındaki azalma, markaların bu alandaki faaliyetlerini kısmasının göstergesidir” diye konuştu.

PAZARLAMA FAALİYETLERİNİN KALBİ SOKAKTA ATIYOR

Markaların tüketiciye kendilerini özel hissettirmek için pazarlama faaliyetlerinde sokağa inmeyi tercih ettiklerini bu nedenle dünyada sektörün hızla ivme kazandığını anlatan Alper Sesli, “Reklamverenin bütçesinin ciddi bir ölçeğini, doğrudan pazarlama ajanslarına ayırması gerekiyor. Bunu yapmadığın sürece sadece finansönel medya üzerinde gitmenin çok verimli olmadığını düşünüyorum” dedi.

DPİD SEKTÖRÜN EN İYİLERİNİ ÖDÜLLENDİRECEK

Doğrudan Pazarlama İletişimcileri Derneği tarafından 7 yıldır geleneksel olarak düzenlenen DPİD Ödülleri hakkında bilgi veren DPİD Yönetim Kurulu Üyesi Eser Hakim ise “DPİD Ödülleri 16 Aralık tarihinde sahiplerini bulacak. ‘Doğrudan Sonuca Gidenler Buraya’ sloganıyla yola çıktığımız ödül töreninde, başvuran yüzlerce ajans ve projenin arasından sektörün ‘en iyi’lerini ödüllendireceğiz” dedi.

Doğrudan Pazarlama Ödülleri’nde; Etkinlik Pazarlaması, İnteraktif Pazarlama, Satış Noktasında ve Sahada Pazarlama ile Veritabanına Dayalı Pazarlama ana kategorilerinde projelerin ödüllendirileceği törende bu yıl özel bir kategoride ödül vereceklerini anlatan Hakim, “DPİD Ödülleri 2014’ün en ilgi çeken özel kategori bölümü ise Çekmecede Kalmış İşler olacak. Yaratıcı, yenilikçi, marka stratejisine uygun olan fakat çeşitli nedenlerle hayata geçemeyen proje önerileri, Çekmecede Kalmış İşler ödülünü alacak ve daha geniş bir kitleye başarısını ispat edecek. Aynı zamanda DPİD Ödülleri ana jüri üyeleri; yaratıcılığı güçlü projeleri hayata geçirirken en cesur davranan reklamvereni de En Cesur Müşteri özel kategorisinde ödüllendirecek. Geçmiş yıllarda Procter and Gamble, Turkcell, Garanti Bankası, Efes Pilsen, Unilever, Red Bull gibi markaların aldığı bu ödül için sektörde büyük bir merak var” diye konuştu.