ANKARA (AA) - Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Sebahittin Korkmaz, "Sanayicimiz Ar-Ge çalışmalarını yapıyor, birçok inovatif çalışma yürütüyor, ürünler üretiyor ama bunların standartlarını geliştirme komitelerinde görev almadıkları sürece ürün ya da hizmetin geleceğinin olmadığını bilmiyor" dedi.

TSE'de, Enstitü ve Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) iş birliğinde, "Dünya Standartlar Günü" kapsamında düzenlenen panelde konuşan Korkmaz, standart günü için her yıl farklı bir tema belirlendiğini, bu yıl ki temanın ise "standartlar dünyanın ortak dili" olduğunu söyledi.

Korkmaz, standartların, tarafları ortak bir değerde buluşturduğuna, ekonomik ve ticari hayatın da ortak dili olduğuna işaret etti. Standartlar üretilirken ve uygulanırken en önemli istişare tarafının, tüketiciler olduğunun altını çizen Korkmaz, ne kadar muhteşem bir ürün ya da hizmet üretilirse üretilsin, tüketici tatmin olmadığı sürece ürün ya da hizmetin anlam ifade etmediğini kaydetti.

- "Birlikte çalışalım"

Standartlara sahip çıkılmadığında adil bir rekabet ortamı hazırlanamayacağına, sanayici ve iş adamalarının kendi ürünlerini geliştirmekte zorlanacağına değinen Korkmaz, uluslararası standartları hazırlama konusunda üye olunan kuruluşlara, ürün veya hizmet pazarlayanların gönderilmesi gerektiğini vurguladı. Sanayici ve iş adamlarına seslenen Korkmaz, şunları kaydetti:

"Sanayicimiz Ar-Ge çalışmalarını yapıyor, birçok inovatif çalışma yürütüyor, ürünler üretiyor ama bunların standartlarını geliştirme komitelerinde görev almadıkları sürece ürün ya da hizmetin geleceğinin olmadığını bilmiyor. 1-2 yıl satabilirsiniz ama 10 yıl dünya piyasasına arz edemezsiniz. O yüzden sanayici ve iş adamlarına ve kuruluşlarına dünyadaki standart oluşturma komitelerinde görev almak üzere, kurduğumuz ayni komitelere müracaat etmelerini, hele hele yeni patent alıp üretime geçen arkadaşlarımız dünya piyasasına açılmak istiyorsanız, ürününüzle ilgili standart çalışmalarına katılmanızı ve elemanlar yetiştirmenizi önemsiyorum. Bu konudaki zayıflığımızı gidermek üzere kendilerini birlikte çalışmaya davet ediyorum."