KIRŞEHİR (AA) - Kırşehir Valisi Necati Şentürk, tüketici ve üretici haklarının dünyada ilk defa Ahilik sistemiyle dengede tutulduğunu belirtti.

Şentürk, Dünya Tüketiciler Günü dolayısıyla Ticaret İl Müdürü Mahmut Dalgalı başkanlığındaki heyetin ziyaretinde yaptığı konuşmada, Ahilerin meydana getirdiği iktisadi ve ahlaki sistemde tüketiciyi koruyan müesseselerin olduğunu ifade etti.

Ahilikte rekabetin olmadığını vurgulayan Şentürk, şöyle konuştu:

"Kim daha iyi mal üretiyorsa ona gıpta edilir. Ahilik geleneğinde, üretimde mal ve can ortaklığı felsefesi hakimdir. Bu bakımdan hiçbir şekilde ezici, yıpratıcı, yok edici rekabet söz konusu olmuyor. Ahilikte ortak üretip kardeşçe paylaşmak esastır. Ahilik sistemi, bütün alanlarda olduğu gibi dünyanın bugün bile erişemediği ahlaki ve hukuki sistemleri bundan 700 yıl önce Kırşehir'de ve Anadolu'da uygulamış olan bir medeniyet projesidir. Hem tüketici hem de üretici hakları dünyada ilk defa Ahilik sistemi ile dengede tutuldu."

Şentürk, 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü'nün toplumda bir farkındalık oluşturmak maksadıyla kutlandığına işaret ederek, Ticaret İl Müdürlüğü çalışanlarının gününü kutladı.

Dalgalı da çalışmaları hakkında Şentürk'e bilgi vererek, her yıl 15-21 Mart'ın "Tüketiciyi Koruma Haftası" olarak kutlandığını dile getirdi.

Vali Şentürk, konuşmaların ardından hafta kapsamında düzenlenen resim yarışmasında birinci olan lise öğrencisi Nazik Polatlı'ya hediye verdi.