Türkiye-Cibuti İş Forumu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci liderliğinde, Cibuti Ekonomi, Maliye ve Sanayi Bakanı Moussa Dawaleh’in katılımlarıyla, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Afrika Koordinatör Yardımcısı Ersin Eren ev sahipliğinde dün Cibuti’de gerçekleştirildi.

Türkiye-Cibuti İş Forumu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci liderliğinde, Cibuti Ekonomi, Maliye ve Sanayi Bakanı Moussa Dawaleh’in katılımlarıyla, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Afrika Koordinatör Yardımcısı Ersin Eren ev sahipliğinde dün Cibuti’de gerçekleştirildi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci yaptığı konuşmada “Biz buraya bölgedeki askeri faaliyetlerimizi sağlamak için bir askeri üs kurmaya gelmedik. Ticari anlamda herkesin daha büyük menfaatler temin edeceği ve birlikte içinde bulunacağımız bir ekonomik üs kurmak için geldik” dedi. İki ülke arasında tarihten gelen gönül bağına dikkat çeken Zeybekci, imzalanan Özel Ekonomik Bölge Kuruluşu Anlaşmasıyla bu dostluğun ekonomik alanda da ivme kazanacağını belirtti.

Zeybekci, bu anlaşmanın Cibuti ile başlayacak yeni iş fırsatlarını da beraberinde getireceğini söyleyerek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 100 milyon dolar seviyesinde bulunduğunu, gelecek yıllarda bu rakamın milyar dolar seviyelerine çıkmasını hedeflediklerini belirtti. Türkiye’nin, Doğu Afrika’nın giriş kapısı olan Cibuti’ye büyük önem verdiğini belirten Zeybekci, Türkiye’nin de Cibuti için Avrupa’nın giriş kapısı konumunda olduğunu söyledi.

Türkiye’nin Afrika ülkelerinin tamamı ile olan ekonomik ilişkilerini geliştirmek istediğini vurgulayan Zeybekci, fırsatlardan karşılıklı olarak kazanç sağlanmasının önemine dikkat çekti. Türkiye’nin Afrika kıtasındaki büyükelçilik sayısının 39’a ulaştığını hatırlatan Zeybekci, Türkiye’nin Afrika ile ticaret hacminin de son 12 yılda 5 milyar dolar seviyesinden 30 milyar dolara çıktığını söyledi. "İki kardeş ülkenin önünde ticareti sınırlayıcı hiçbir sınırın olmaması gerektiğine inanıyoruz" diyen Zeybekci, Türkiye’nin 30 önemli ülke ile serbest ticaret anlaşması (STA) bulunduğunu anımsatarak, "Çok kısa bir süre içinde Cibuti ile de bir STA imzalamak zorundayız. Geleceğin en önemli ortaklarından olan Cibuti ile daha süratli yol almalıyız" diye konuştu.

Cibuti Ekonomi Maliye ve Sanayi Bakanı Moussa Dawaleh ise, bugün imzalanan anlaşmanın yeterli olmayacağını, ticari işbirliklerinin her alanda sürmesi için tüm gayreti göstereceğini aktararak, Cibuti ekonomisinde sürmekte olan Birleşmiş Milletler (BM) mekanizmalarının yakın zamanda aşılacağını belirtti. Cibuti’nin bir kalkınma stratejisine girdiğini, bunu sürdürmek için de güçlü bir arzu içinde olduğunu söyleyen Dawaleh, Türkiye’ye güvendiklerini vurgulayarak, Türk iş adamlarını Cibuti’ye yatırıma davet etti.

Konuşmaların ardından iki bakan Cibuti ile Türkiye arasında yeni ortaklıklar için bir platform oluşturacak Özel Ekonomik Bölge Kuruluşu Anlaşması’nı imzaladı. Anlaşmayla 500 hektarlık bir arazi 99 yıllığına Türkiye yararına tahsis edildi. Türk iş çevrelerinin faaliyetlerini sürdürmesi için yeni yatırımların burada organize edilmesi planlanıyor.