Katma değerli ihracatın artırılmasına yönelik destek mekanizmalarına bir yenisi daha eklendi. Tasarım ve ürün geliştirme projeleri kapsamında, tasarım departmanı kurmak ve geliştirmek isteyenlere yeni bir destek paketi geldi.

Ekonomi Bakanlığı yazılı yaptığı açıklamada, 2023 ihracat stratejisi hedefleri doğrultusunda, değişen rekabet koşullarına ve ihracatçıların ihtiyaçlarına uygun olarak katma değerli ihracatın artırılmasına yönelik desteklerine yenilerini ekleyeceğini bildirdi. Bu kapsamda, tasarımcı ve sanayicilerimizin aynı platformda buluşmasına imkân sağlayacak bir enstrümanla yeni bir destek mekanizması geliştirilmiş olup, 2014/4 sayılı tasarım desteği hakkında tebliğ (tebliğ no: 2008/2)’de değişiklik yapılmasına dair tebliğ, 21.12.2014 tarihli 29212 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Ekonomi Bakanlığı açıklamada, 2023 yılı 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için daha çok ihracatçı ve daha çeşitli pazarın yanı sıra daha katma değerli ihracat şarttır ifadelerini kaydetti. Bu kapsamda bakanlık; Turquality, Marka ve Tasarım Destek Programlarını yürütmekte olduğunu ve bakanlıkça yeni hazırlanan ‘Tasarım ve Ürün Geliştirme Projeleri Desteği’ ile bu halkaya yeni bir program daha eklendiğini bildirdi.

Yürürlükte olan ‘2008/2 sayılı Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ’ kapsamında tasarım yarışması organizasyonları, bu yarışmalarda dereceye giren tasarımcıların yurtdışındaki seçkin okullarda eğitimleri desteklenmekte olduğunu açıklayan Ekonomi Bakanlığı, 2014 yılında 20 farklı tasarım yarışması organizasyonu ve 2011, 2012, 2013 ve 2014 yıllarında düzenlenen tasarım yarışmalarında dereceye giren toplam 71 tasarımcının yurtdışı eğitimi desteklenmekte olduğunun bilgisini verdi. Mevcut destek kapsamında ünlü tasarımcı ve modacıların da desteklendiğini bilgisi verildi. Ayrıca, hâlihazırda 9 tasarımcı şirketi ve 1 tasarım ofisinin, yurtdışı defile, tanıtım, ofis kira vb. maliyetlerine önemli katkılar sunulduğu kaydedildi. Türkiye’de yeterli sayıda tasarımcı bulunmakta fakat söz konusu tasarımcılar; sanayicilerle, ihracatçılarla gerektiği gibi buluşamamakta olduğu, ihracatçıların ve sanayicilerin yeteri kadar nitelikli tasarımcı istihdam etmemekte olduğu açıklandı.

Ekonomi Bakanlığının yeni destek paketi ‘Tasarım ve Ürün Geliştirme Projeleri’ desteği ile şirketlerin tasarım departmanı kurmaları, eğer böyle bir departmanları varsa geliştirmelerinin sağlanması amaçlandığı açıklandı. Böylelikle, ihracatçıların moda, endüstriyel tasarım ve inovasyon kapasiteleri artırılarak, ihracata dönük katma değerli üretimde bulunmaları teşvik edileceği açıklandı.

Ekonomi Bakanlığı tarafından tasarım ve ürün geliştirme proje önerileri destek kapsamına alındığı takdirde; şirketlerin söz konusu projeleri kapsamındaki tasarımcı, modelist ve mühendis istihdamı, alet, teçhizat, malzeme ve yazılım giderleri ile seyahat ve web sitesi üyeliğine ilişkin giderleri anılan tebliğde belirtilen limitler dâhilinde destekleneceği kaydedildi. Bu paketle, tasarım yarışmaları ile özendirilen, yurtdışı eğitime gönderilip nitelikleri artırılan tasarımcı havuzunun sanayiciyle buluşmasının kapısı aralanmış olacağı açıklandı.