ANKARA (AA) - Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Genel Sekreteri Uğur Yüksel, elektrik dağıtımında orta vadede yapılacak yatırımların ilgili kurumların beklentisiyle yaklaşık yüzde 120 arttırıldığını belirterek, “2016-2020 döneminde elektrikte altyapı iyileştirmeleri için 18,4 milyar lira yatırım yapılacak. Yatırım bütçesinin17 milyar liralık bölümü şebeke, 1 milyar lirası da teknoloji yenilemeye ayrıldı" dedi.

Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, elektrik dağıtım şirketlerinin 2011-2015 döneminde 8,5 milyar lira bütçe ayırdığını, bu miktarın 2016-2020 döneminde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) talimatıyla arttırıldığını söyledi.

Yatırımların eskiyen, yaşlanan şebekelerin yenilenmesinde, nüfus ve talep artışı meydana gelen bölgelerin elektrik altyapısının güçlendirilmesinde kullanılacağını anlatan Yüksel, şöyle konuştu:

"Elektrik dağıtımında orta vadede yapılacak yatırımlar yaklaşık yüzde 120 arttırıldı. 2016-2020 döneminde elektrikte altyapı iyileştirmeleri için 18,4 milyar lira yatırım yapılacak. Yatırım bütçesinin 17 milyar liralık bölümü şebeke, 1 milyar lirası da teknoloji yenilemeye ayrıldı. Yatırım miktarı ocak ayından itibaren geçerli olan yüzde 6,8'lik zammın içindeki dağıtım bedeli artışına da yansıdı. Ocak 2015 ile Ocak 2016 arasında kilovatsaat başına dağıtım bedeli 3 kuruş arttı. Bu artışın en temel nedeni daha önce dağıtım, iletimi, kayıp enerji ve sayaç okuma bedeli olarak isimlendirilen 4 ayrı kalemin dağıtım bedeli olarak tek başlıkta toplanması. İlaveten, dağıtım şirketlerinin 5 yıllık yatırım yükümlülüklerinin 8,5 milyardan 18,4 milyar liraya çıkarılması da kilovaatsaat başına gelen bu 3 kuruşluk artışın içinde yer alıyor."

"Yaşlı şebekeler kesintiyi arttırıyor"

Türkiye elektrik dağıtım şebekesinin ortalama yaşının 30 yılın üzerinde olduğunu ifade eden Yüksel, “Özelleştirmelerin hedeflenenden daha geç tamamlanması ve kamu döneminde dağıtım şebekesi yatırımlarının yeterli seviyede yapılamaması, Türkiye dağıtım şebekesini Avrupa'nın en yaşlı şebekelerinden birisi haline getirdi. Bu durum doğal olarak kesinti sayılarını arttırıyor, kesinti sürelerini uzatıyor. Bakım ve onarım maliyetlerini yükseltiyor" değerlendirmesinde bulundu.