2012 yılında yaşanan kuraklık nedeni ile ciddi mali sıkıntı içinde bulunan tarımsal amaçlı kooperatifler ve ortaklarının bir süreden beri bu sorunlarının çözümünü sağlayacak bir yapılandırma için Karaman Milletvekili Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan’dan yardım istedikleri dile getirilmişti.


Konuyla ilgili olarak her fırsatta bu meselenin çözümünü isteyen kooperatiflerin derdine derman olacak düzenleme nihayet yapıldı.


TBMM Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı sıfatı ile inisiyatif kullanarak konuyu Sn. Başbakan’a sunan Lütfi Elvan, Başbakanımızın da uygun görmesi ile 03/04/2013 tarihinde düzenlemenin TBMM’de yasalaşmasının önünü açtı.
Elvan, tarımsal kredi kooperatiflerinin tarımsal amaçlı kooperatif ve ortaklarının muaccel borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik kanunun  önümüzdeki günlerde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe gireceğini dile getirdi.

Elvan, bu kanunla, borcunu ödeyemeyen kooperatif ve ortaklarına 2015 Ekim ayına kadar borç ertelemesi imkanı sağlandığına ayrıca borçları eşit taksitler halinde 5 yılda ödeyebileceklerine de vurgu yaptı.

Kanunla getirilen ödeme kolaylığından yararlanmak isteyen kooperatif ve ortakların kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 8 ay içerisinde bulundukları İlin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine başvurmaları gerektiğini söyleyen Elvan, 6111 sayılı kanun ile yapılandırma hakkı kazanan ancak tekrar muaccel duruma düşen kooperatiflerinde bu haktan yararlanacaklarını dile getirdi.

Elvan ayrıca bir başka düzenleme ile kredi kullanan ve kefil olan kooperatif ortaklarına uygulanan eşlerin rızasının aranması şartının da ortadan kaldırıldığını, bundan böyle kullanılacak olan kredilerde kooperatif ortak ve kefillerinin eşlerinin rızasının aranmayacağını sözlerine ekledi.