Asya’nın en güçlü ekonomilerinden biri olmayı hedefleyen Endonezya, genellikle kumsalları, sessiz tapınakları, renkli ve geleneksel kültürüyle egzotik seyahat rotası olarak görülse de son yıllardaki milyar dolarlık ekonomik yatırımlar ile dikkat çekiyor.

Endonezya, son yıllardaki milyar dolarlık ekonomik yatırımlar ile Asya’nın en güçlü ekonomilerinden biri olmayı hedefliyor. Başkent Jakarta’nın 40 kilometre doğusunda yer alan Meikarta şehri, inşaat anlaşması ile inşaat grubu Lippo’nun tarihindeki en büyük rakamlardan olan 21 milyar doları proje için ayırdığını açıkladı. Şehirde bulunan 5 binden fazla yerel ve çok uluslu şirketin evi, yılda 1 milyondan fazla araba ve 10 milyondan fazla motosiklet üretimiyle Endonezya’nın otomobil endüstrisinin kalbi haline geleceği bildirildi.

Hızlı bir şekilde geliştirilen altyapı, Meikarta’da yaşayanlara boş vakitlerini değerlendirebilecekleri imkanlar oluşturularak, başkent Jakarta’nın adının ünlü kent yaşamına eş değer hale getirileceği vurgulandı. Göl ormanı ve yürüyüş yolları olan 100 hektarlık bir park da merkezi kamusal yeşil alan olarak sunulacağı, kültürün ise planlanan ulusal kütüphane, opera, tiyatro ve sanat ve kültür merkeziyle geliştirileceği bildirildi. Eğitim konusunda ise uluslararası on ilkokul ve uluslararası beş lise açılacağı, emlak satın almayı düşünenler için ilk aşamada 35-46 kat arasında değişen ve toplamda 250 bin yaşam birimi olan 22 milyon metrekare yaşam alanı sağlanacağı kaydedildi.

Meikarta’daki özel ekonomik bölge, Güneydoğu Asya’nın ekonomik merkezi olması hedefleniyor

Yapılan bilgilendirmede, Jakarta’nın doğusunda planlanan Bekasi-Purwakarta Özel Ekonomik Bölgesi (SEZ), dünyanın en kalabalık 4’üncü ülkesi ve 16’ncı en yüksek GDP’ye sahip olan ülke içerisinde planlanan bölgelerden sadece biri olarak Meikarta’da yer alacağı ifade edildi. Bu ekonomik bölgenin, 2019’a gelindiğinde en büyük 25 Özel Ekonomik Bölgeden biri ve Endonezya ve hatta Güneydoğu Asya’nın ekonomik merkezi olması bekleniyor. Endonezya’daki Özel Ekonomik Bölgelerin, indirimli tarifeler ve fabrikaları için basitleştirilmiş süreçler gibi çeşitli teşvikler sunduğu belirtildi. Çinli içerik platformu BON Cloud’un, Meikarta şehrinde devam eden ve tamamlandıkları zaman 1 milyondan fazla insana çalışma ve yaşam alanı sağlayacak büyük projeleri ele aldığı açıklandı.

Ulaşım ve altyapı projelerine hız verildi

Meikarta’ya ulaşma ve buradan yayılma konusundaki endişeler dile getirilince hükümetin bölgede, gelen insan sayısını ve ticareti artırmak için altı büyük altyapı projesine başladığı aktarıldı. Bunlar arasında hızlı transit tren, derin marina, uluslararası havaalanı, monoray hizmetleri, yükseltilmiş otoyol ve hafif raylı sistemler yer alığı belirtildi.

Meikarta’nın Başkanı Ketut Budi Wijaya, Meikarta içerisindeki taşıma yöntemlerinin kolaylığını ve iş ve yaşam alanlarının yürüme mesafesi içerisinde olacağını şu sözlerle vurguladı: "Ailenizle daha fazla vakit geçirebileceksiniz. Kendinize daha fazla zaman ayırabileceksiniz. Ve işinize kısa sürede ulaşabileceğiniz için daha mutlu olacaksınız. Ağustos ayında altyapı geliştirme süreçlerinin ilk aşamasının beş yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor".