Bu yazımızda Eos coin nedir buna yakından bakacağız. Kısaca EOS, Ethereum sistemine oldukça benzer şekilde merkezi olmayan uygulamaların (dApps) geliştirilmesi için oluşturulmuş bir Blockchain platformudur. Aslında, kripto para topluluğu tarafından Ethereum Katili” olarak adlandıranlar da var. EOS, yapısı gereği kolay bir şekilde, işletim sistemlerine benzeyen bir dizi hizmet ve işlev sunarak işletmelerin ve bireylerin güvenli erişim ve kimlik doğrulama, izin verme, veri barındırma, kullanım yönetimi ve dApp (Merkeziyetsiz Uygulamalar) geliştirmeyi kolaylaştırır.

EOSun arkasındaki ana fikir, çeşitli akıllı sözleşme teknolojilerinin en iyi özelliklerini ve vaatlerini bir araya getirerek çok daha verimli bir platform oluşturmaktır. Örneğin; Bitcoinin güvenliğini alır, Ethereumun ise akıllı sözleşme teknolojisinden faydalanır. Basitçe söylemek gerekirse, EOS topluluğu, günlük kullanıcılar için kullanımı kolay, büyük ölçüde ölçeklenebilir bir dApp platformu yaratmayı amaçlar.

EOS, ilk başlarda, 2017 yılında özel şirket bloğu tarafından kuruldu. Şu anda block.one kuruluşuna ait olan EOS, Bitshares ve Steem gibi platformların kurucusu ve yaratıcısı olan Dan Larimer tarafından ortaya çıkmıştır.

EOS.IO ve EOS Tokenları Nedir?

EOS ekosistemi EOS.IO ve EOS Token olmak üzere iki temel yapıdan oluşmaktadır.

EOS.IO bir bilgisayar işletim sistemine benzer şekilde düşünülebilir, bu işletim sistemi EOS Blockchain ağını yönetir ve kontrol eder. EOS.IO, merkezi olmayan uygulamaların dikey ve yatay ölçeklendirmesini sağlamak adına oluşturulmuş Blockchain mimarisini kullanarak çalışır. EOS Token ise EOS ağının yerel kripto para birimidir.

Bir geliştiricinin EOS Tokenlarını elinde tutması gerekiyor, bunları harcamak yerine ağ kaynaklarını kullanmak, dApps oluşturmak ve çalıştırmak için elinde tutması ödül mekanizmaları açısından daha verimli ve mantıklıdır. Ayrıca herhangi bir uygulama çalıştırmayan Token sahibi, bunu bant genişliğine ihtiyaç duyabilecek diğer katılımcılara ayırabilir veya kiralayabilir.

EOS Nasıl Çalışır?

EOS ekosisteminin amacı, uygulama geliştiricilerine, girişimcilere ve kullanıcılara ulaşılabilir bir hizmet deneyimi sağlarken, saniyede binlerce işleme güvenli ve sorunsuz bir şekilde ölçeklenebilir bir Blockchain dApp platformu yaratmaktır. Kimlik doğrulaması, Cloud depolama ve sunucu barındırma gibi hizmetler sağlayarak dAppler  için eksiksiz bir işletim sistemi oluşturulması hedeflenir.

EOS Blockchain ağı, tam özellikli bir kimlik doğrulama sistemine girmenizi sağlayan uygulamalar için kullanışlı bir platformdur. Farklı izin düzeyleriyle tanımlanan kullanıcı hesapları ve kendi yerel olarak güvenli hale getirilen kullanıcı verileri, ağın en öne çıkan özelliği olarak gösterilebilir. Ayrıca hesaplar arasında veritabanı erişimini paylaşabilir ve kullanıcı verilerini Blockchain dışındaki yerel bir cihazda saklayabilirsiniz.

Çalınan hesapların geri kazanımı da bu sistem sayesinde mümkündür. Kimliğinizi doğrulamak ve güvenliği ihlal edilmiş bir hesaba erişimi geri getirmek adına yapabileceğiniz birkaç seçeneğiniz mevcut. Ek olarak EOS, belirlenen paydaşlar arasında çoğunluk onayı ile geri alma ve hata düzeltme gibi anında üst düzey kararlar alma esnekliğine izin veren Proof-of-stake (dPoS) yöntemini kullanmaktadır.

Ölçeklenebilirlik

En yaygın Blockchain ağları (Bitcoin ve Ethereumu örnek olarak verebiliriz) ortak karar üzerinde konsensüs kullanır, yani ağdaki tüm bilgisayarlar tüm Blockchain ağının mevcut durumunu doğrulayabilir. Bunu yapmak sahtekarlığı önlemek ve işlemleri onaylamak açısından sisteme yüksek güvenlik sağlar. Bu durumlarda Blockchain, sistemin durumunun bir grafiğini oluşturabilir. Ve her yeni blok, ağa eklendiğinde, ağdaki Noelar her işlemi bloktan alır ve bu işlemlerle ilişkili her adresin durumunu günceller.

Öte yandan, EOS bu durumlar üzerinde konsensüs uygular. Bu durumlar üzerinde konsensüs kullanılırken, odak kararın aksine işlemlere (veya sadece mesajlara) odaklanır. Nodelar, herhangi bir zamanda ağın durumunu doğrulamak yerine, ağ durumunu izlemek için o ana kadar gerçekleşen olay serisini kontrol eder. Sistem yeniden başlarsa işlemlerin geçmiş yapısını komple yeniden teyit etmek daha uzun sürer, ancak çalışırken işlemlerin çok daha yüksek bir verimle çalışması sağlanır.

Basitçe söylemek gerekirse, Blockchain ağı, tek bir cihazda bir saniyede bir milyon işleme kadar  ölçeklenebilir hale getirilir. Ayrıca teorik olarak çok sayıda makine arasında paralel olarak sonsuz ölçeklendirme yapmak da mümkündür.

İşin madencilik kısmına gelecek olursak, kurulumunda herhangi bir madencilik yapısı yoktur. Aksine, sadece gerekli sayıda blok üreten ve ürettikleri her yeni blok için yeni EOS Token yaratarak işlem yapan blok üreticileri vardır. Blok üreticileri, beklenen kazançları için istediği bir rakamı yayınlama özgürlüğüne sahiptir ve oluşturulan Token sayısı, tüm blok üreticileri tarafından yayınlanması beklenen ücretin ortak değerine göre hesaplanır.

Blok üreticileri genelde daha yüksek ücret istediği için, bu özellik kolayca kötüye kullanılabileceği akla gelebilir Bu konuyu kontrol altına almak için, Token arzındaki yıllık toplam zammı %5i aşmayacak şekilde üretici ödül sistemini sınırlayan bir mekanizma tasarlanmıştır. Bu tür konularda seçmen olan Token sahipleri, gerekli gördükleri halde daha fazla enflasyon isteyen blok üreticilerine oy kullanma yetkisine sahiptir.

Daha fazla depolama alanı gerektiğinde, Token sahipleri tarafından onaylanabilen yüksek ücret enflasyonu ile çalışmaları için daha fazla değer talep edebilen blok yaratıcılarından daha fazla blok talep edilecek böylece ekosistem dengelenmiş olacaktır. Depolama talebinin azalması durumunda enflasyon daha düşük olacak ve böylece tutulan EOS Tokenlarının değer kaybında daha az yıpranmaya sebebiyet verecektir.

EOS Nasıl Satın Alınır?

EOSu satın almanın en kolay yolu, Binanceden fiat karşılığı bu Tokenları satın almaktır.

İlk olarak, fiat-kripto borsalarını destekleyen bir platformda bir hesap oluşturmanız gerekir. Gemini, GDAX ve Coinbase bakabileceğiniz güzel seçenekler arasındadır.

Bir hesap oluşturduktan sonra, banka hesabınızı bağlamanız ve platforma USD veya başka bir kripto para göndermeniz gerekir. Son olarak, Binancede Bitcoininizi (BTC) EOS ile değiştirebilir ve kripto paranızı saklayıp yatırım yapabilirsiniz