Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen ve ülkemizin 2. en yüksek barajı olma özelliğini taşıyan Ermenek Barajı, enerji üretimine başladığı günden bu güne kadar olan sürede ülke ekonomisine yaklaşık 610 milyon liralık katkı yaptı.
Karaman Ermenek Barajı ve HES’in 80 katlı gökdelene eş yüksekliği ile Göksu Vadisi’nde bir gerdanlık gibi yükseldiğini vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bu baraj temelden 218 metre yüksekliği ile ülkemizin Deriner Barajı’ndan sonra en yüksek barajı olma özelliğini taşıyor. Dünyanın sayılı barajları arasında yer alan bu baraj elektrik üretmeye başladığı 14 Eylül 2012 tarihinden bu tarafa ülke ekonomisine büyük katkı sağladı. O tarihten bu güne 3 milyar 46 milyon kilowatt.saat elektrik enerjisi üreten Ermenek Barajı ve HES’in ülke ekonomisine katkısı ise 610 milyon lira olarak gerçekleşti” dedi.
“Adeta Bir Sanat Harikası Niteliği Taşı
Ermenek Barajı’nın 6 yıl gibi kısa bir sürede tamamlandığının altını çizen Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Yıllık 1,2 milyar kilowatt.saat elektrik enerjisi üretme kapasitesine sahip bu barajın açılışını Sayın Cumhurbaşkanımızla beraber yapmıştık. Genişliği tabanda yer yer 5 metreye kadar düşen dar bir vadide inşa edilen bu baraj adeta bir sanat harikası niteliği taşıyor” ifadelerini kullandı.
Baraj 2015 Yılında Yaklaşık 683 Milyon Kilowatt.Saat Elektrik Enerjisi Üretti
Ermenek Barajı ve HES’in 2015 yılında yaklaşık 683 milyon kilowatt.saat elektrik enerjisi ürettiğini vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu “Bu barajın ihalesi 2002 yılında yapılmış ancak inşaatına başlanılmamıştı. 2003 yılında derivasyon tünellerinin yapımına başlandı. Ben de o zamanlar DSİ Genel Müdürü olarak görev yapıyordum. Gövdeyle alakalı çalışmalarımız oldu. Ben de bu sanat harikası baraja tecrübelerimi yansıtma imkanı buldum. O bölgeye hayat veren muhteşem bir baraj oldu” değerlendirmesinde bulundu.
“Derenin Altına Takriben 250 Metre Derinliğinde Adeta Bir Baraj Daha İnşa Ettik”
Derenin hem üstünde hem de altında iki baraj olduğunu belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bu baraj temelden 218 metre yükseklikte inşa edildi. Ancak derenin altına takriben 250 metre derinliğinde adeta bir baraj daha inşa ettik. Geçirimsizliği sağlamak için bu çalışmayı yaptık” diye konuştu.
“Kazı Makinaları Vinçlerde Asılı Olarak Çalıştı”
Göksu Vadisi’nde yer alan bu barajın bulunduğu alanın adeta “gelin buraya baraj yapın” dediğini vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Burası çok dar bir vadiydi ve yer yer genişlik 5 metreye kadar düşüyordu. Bu baraj yapılırken zaman zaman kazı makinaları vinçlerde asılı olarak çalıştı ve kendine yer yaptıktan sonra çalışmasını orada devam ettirdi. Bu barajla alakalı anılarımı yazsam roman olur” dedi.
“HES’ler Bir Zaruret”
Bu barajın hem enerji hem de taşkın maksatlı olarak inşa edildiğini sözlerine ekleyen ve Türkiye açısından HES projelerini hayata geçirmenin bir zaruret olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu “Biz enerji ithal eden bir ülkeyiz. Arz güvenliğini sağlamak için ve kendi kaynağımız olan bu enerjiyi değerlendirmek zorundayız. Tabiata dost yenilenebilir bu enerji kaynağına yatırım yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.