Eskişehir Ticaret Odası (ETO)’nun imzaladığı işbirliği protokolü ile Eskişehirli tüccar ve sanayicilere Varna Ticaret ve Sanayi Odası tarafından danışmanlık, ihracat rehberliği ve ticari anlaşmazlık konusunda hukuki destek verilecek, üyeler potansiyel müşterileri ile bir araya getirilecek.

ETO, Bulgaristan’ın Varna Ticaret ve Sanayi Odası ile işbirliği protokolü imzaladı. İşbirliği anlaşmasının imzaları Varna’da ETO Başkanı Metin Güler ve Varna Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ivan Tabakov tarafından atıldı. Törene ETO Meclis Başkanı A. İskender Bayar’ın yanı sıra Yönetim Kurulu üyeleri de katıldı. Anlaşma sayesinde Varna’da ticaret yapmak isteyen veya yapan ETO üyelerine danışmanlık, ihracat rehberliği, lojistik ve ticari anlaşmazlık konusunda hukuki destek verilecek. Yine yatırım yapmak isteyen Eskişehirli tüccar ve sanayicilerin ürününü satabileceği sektörler tespit edilip, işadamları karşılıklı olarak bir araya getirilecek. Eskişehir’de iş yapmak isteyen Varna Ticaret ve Sanayi Odası üyelerine de aynı kolaylıklar sağlanacak.

Törende bir konuşma yapan Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Bulgaristan’ın Avrupa Birliği’ne açılan bir kapı olduğunu, ihracat yapmak isteyen tüccar ve sanayicilere yol göstermekten ve destek olmaktan memnuniyet duyduklarını ifade etti. Varna’nın çok önemli fırsatlara sahip olduğunu ifade eden ETO Başkanı Metin Güler, Eskişehir’in makine, gıda, tekstil, yapı malzemeleri ve havacılık sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu, bu doğrultudaki imkanlarını Bulgaristan ekonomisine yönlendirmeyi planladıklarını kaydetti. Anlaşma kapsamında Eskişehirli ve Varnalı işadamlarını da bir araya getireceklerini belirten Başkan Güler, ETO üyelerine teknik destek konusunda da Varna TSO tarafından yardımcı olunacağını, dolayısıyla rekabet ortamında da Eskişehirli işadamlarının bir adım önde olacağını dile getirdi.

Varna Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ivan Tabakov da, Bulgaristan’ın yatırımcılara çok önemli fırsatlar sunduğunu ifade ederek, özellikle vergide rakamların yüzde 10’a kadar düştüğünü söyledi. Öte yandan işçilik ücretlerinin de çok cazip olduğunu belirten Tabakov, ETO ile yaptıkları anlaşma ile Eskişehirli tüccar ve sanayicilere destek olmaktan memnuniyet duyduklarını dile getirdi. Varna Ticaret ve Sanayi Odası’nın ticari anlaşmazlıklar konusunda da kamu görevi gören bir yapısı olduğunu vurgulayan Tabakov, bu doğrultuda Eskişehirli tüccar ve sanayicilere yardımcı olacaklarını, Eskişehirli ve Varnalı işadamlarını potansiyel müşterileri ile bir araya getireceklerini kaydetti. Eskişehir’in genç nüfusu ve üniversiteleri ile Varna’ya çok benzediğini ifade eden Tabakov, ortak yönlerin karşılıklı turizmin geliştirilmesi için de fayda sağlayacağına inandığını söyledi.