Kripto para piyasaları son derece hareketli ve çekici getirileri ile birlikte birçok kişinin ilgisini çekmiş durumda. Ethereum (ETH) da birçok yatırımcının dikkatini hem ekosistemi ile hem de getirileriyle birlikte gündemde kalıyor. Durum böyle olunca, bizler de sizlere Ethereum hakkında bilmeniz gerekenleri, şu an Ethereum kaç TL ve en güncel Ethereum haberlerinden bahsedeceğiz.

Ethereum Nedir?

Ethereum, 2015 yılında Vitalik Buterin ve ekibi tarafından oluşturulmuş akıllı kontrat platformu. Bu fikir ilk olarak Buterin tarafından Bitcoin (BTC) topluluğunda blockchainin ve kripto paraların kullanımını artırmak için Bitcoin üzerinde uygulama geliştirilecek bir platform olması gerektiğini söyledi ve fikri oylamaya açtı. Ama Bitcoin topluluğu, Bitcoinin sadece para birimi ve ödeme sistemi olarak kullanılması gerektiğini düşündükleri için Buterinin fikri reddedildi ve Buterin ise Bitcoin topluluğundan ayrılarak Ethereum platformunu oluşturmaya başladı.

Ethereumun Özellikleri Nelerdir?

Akıllı Kontratlar Üzerinden Uygulama Geliştirme

Ethereum, blockchain üzerinden akıllı kontrat platformu üzerinden uygulamaların geliştirilmesine olanak tanıdı. Akıllı kontratları otomatlar gibi düşünebiliriz. Otomatlarda siz bir ürün seçmek isterseniz ve ürünün numarasını girersiniz. Eğer ürünün ücretini tamamıyla öderseniz ürünü herhangi bir para üstü olmadan alırsınız. Ama ürünün ücretinden daha fazla vermeniz durumunda size para üstü verir ve ürünün ücretinden daha az vermeniz durumunda ürüne sahip olamazsınız ve otomat sizden ücreti karşılamanızı ister. Son olarak, otomatlarda işlem gerçekleştirildikten sonra işlemi geri almanız da mümkün değildir. Akıllı kontratlar da otomatlarda aynı prensipte işler. Akıllı kontratlar sayesinde kullanıcılar Ethereum üzerinde uygulamaları geliştirebilirler.

Merkezsiz Uygulamalar (dApp/mApp)

Merkezsiz uygulamalar blockchain üzerinde dağıtık ve merkezsiz bir şekilde işler. Bu sayede uygulamaları merkezi otoriteler kontrol edemezler, işlemlerin tamamı Ethereum ağında görülür ve uygulamalar Ethereum ağı çalıştığı sürece uygulamaların çalışmama durumu mümkün değildir. Yani sadece Ethereum ağı çalışmayı durdurduğu zaman uygulamaların çalışması durdurulur ve bu sayede uygulamaların sahiplerinden bağımsız bir şekilde çalışmasını sağlar. Eğer bilgisayarlar üzerinde merkezsiz uygulamalar çalışırsa dApp, ama sadece mobil uygulamalar olarak çalışıyorsa mApp olarak tanımlanabilir. Böylelikle merkezsiz uygulamaların güvenli bir şekilde çalışmasını sağlar ve merkezsiz ve dağıtık oldukları için de tek noktadan karşılaşılan başarısızlığı ortadan kaldırır.

Token Geliştirme

Akıllı kontratlar ve merkezsiz uygulamalar sayesinde token geliştirme süreçleri mümkün oldu. Tokenlar ise başka bir blockchain ağı üzerinde geliştirilen kripto paralar olarak bilinir ve Ethereum üzerinde ERC-20, ERC-721 ve ERC-1155 standartları üzerinden token geliştirebilirsiniz. Ethereum üzerinde ERC-20 token standardı Ethereum üzerinden kripto para oluşturulmasına olanak tanır. ERC-721 standardı ise eşsiz tokenların (NFT) geliştirilip belli platformlarında listelenmesini sağlar. ERC-1155 ise hem eşsiz tokenların hem de fungible tokenların Enjin (ENJ) üzerinden oluşturulmasını sağlar. Böylelikle Ethereum üzerinden farklı akıllı kontrat standartları ile uygulamalarınızı rahatlıkla geliştirebilirsiniz.

Merkezsiz Olması

Ethereumun en önemli özelliği, herhangi bir otoritenin Ethereumu kontrol edememeleridir. Böylece merkezi otoriteler Ethereumun kontrolünü ele alamaz ve ele almalarını istemeleri durumunda ağdaki bilgisayarlar tarafından fark edilir ve kötü niyetli insanların Ethereum ağını ele geçirmeleri gittikçe zorlaşır.

Merkezsiz Otonom Organizasyonlar (DAO)

Merkezsiz otonom organizasyonlar (DAO) bilinen hiyeraşik düzenlerden ziyade sürecin ve yönetişim işinin merkezsiz ve demokratik bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar. Normal yönetim süreçlerinde en üst katmanda kararlar verilirken, DAOlarda bu süreç tamamen kullanıcılar üzerinden gerçekleştirilmesini sağlar. Böylece kararlar merkezsiz uygulamalarda oy verme süreçleriyle birlikte işler ve kararlar çoğunluk oyuyla alınır. Kullanıcıların oy verme süreçlerine katılmaları için ellerinde belli bir orandaki fonlarını DAOya kilitlemeleri gerekir ve ardından oy verme işlemi öyle gerçekleşir. Bu sayede DAOlardaki oy verme süreçlerine kimse karışamaz ve işlemler geriye alınamaz.

Ethereum Nasıl Çalışır?

Ethereumun çalışma prensibi akıllı kontratlar üzerinden gerçekleşir ve bu sayede işlemler otomatik şekilde gerçekleşir ve geriye alınması mümkün değildir. Ethereumdaki uygulamaların çalışma prensibi, front end katmanı ve back end katmanları üzerinden işler ve bu katmanlar üzerinden etkileşime girilmesi için Web3.js ve diğer farklı uygulamalar üzerinden etkileşime girilmesi gerekir. Yazılımcılar Ethereum ile uygulamaları geliştirdikten sonra farklı uygulamalar üzerinden Ethereum uygulamalarını ana ağda çalıştırılabilir. Böylece, Ethereum üzerinden merkezsiz uygulamaların geliştirilmesi mümkün olur.

Geçmişten Günümüze Ethereum Fiyatı

2016: 8.62 dolar

2017: 736.77 dolar

2018: 131.90 dolar

2019: 129.21 dolar

2020: 735.94 dolar

2021: 4.000 dolar

ETH fiyatı en güncel Ethereum haberlerine bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor.