ESKİŞEHİR (AA) - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Yakup Süngü, "Son 12 yıllık süreçte kayıt dışı istihdamı yüzde 52'den yüzde 32'lere düşürdük. Önümüzdeki 10 yıllık süreçte AB ülkelerini bu açıdan yakalayabilecek düzeydeyiz" dedi.

Süngü, "Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi" kapsamında düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, kayıt dışı istihdamın sadece kurumun değil herkesin ortak sorunu olduğunu söyledi.

Kayıt dışı istihdamla mücadele konusunda toplantılar düzenlediklerini anlatan Süngü, şunları kaydetti:

"Kayıt dışı istihdam, bir iş yerinde çalışan kişinin sigortalı olarak kurumlara bildirilmemesi, sigortasının yaptırılması ancak ücretinin düşük bildirilmesi ve gün sayısının eksik bildirilmesi gibi üç boyutuyla karşımıza çıkıyor. Hayatta çeşitli riskler var. SGK, yaşlandığımızda iş göremez hale geldiğimizde veya ölüm halinde aylık bağlanması sağlık sisteminden yararlanılması için kurulmuş bir sistemdir. Eğer kişiler kayıt dışı çalışıyorsa bu sistemden faydalanma şansı yok. İnsanlarımız pirimini yatırdığı sürece vatandaş sigortalılığını takip ettiği sürece devlet yanı başındadır."

-"Denetmen sayısı bin 320'den 5 bine çıkacak"

Süngü, kayıt dışı istihdamın kadınlarda yüzde 48, erkeklerde ise yüzde 28 civarında olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Bir kişiyi bir yıl boyunca kayıt dışı çalıştıran işverene 36 bin lira ceza kesiyoruz. Kayıt dışı işçi çalıştırmak gerçekten risklidir. Söz konusu işveren projelerden ve teşviklerden de mahrum kalır. Son 12 yıllık süreçte kayıt dışı istihdamı yüzde 52'den yüzde 32'lere düşürdük. Önümüzdeki 10 yıllık süreçte AB ülkelerini bu açıdan yakalayabilecek düzeydeyiz. Bu konuda başarılı olacağımıza inanıyoruz. Şu an Türkiye genelinde bin 320 denetmenimiz var. Önümüzdeki 5 yılda bu denetmen sayısını 5 bine çıkaracağız. O zaman denetimlerimiz daha da etkinleşecek."

SGK İl Müdürü Cahit Gürsel Akpolat da toplantıda Eskişehir'deki sigortalılık durumu hakkında bilgiler aktardı.