TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Yunus Kılıç, yeni hal yasasında yer alacak önlemleri TRT Haber'e açıkladı.

Zincir marketlerin tarladan ürün almasının önüne geçilecek. Bütün ürünler halde kayıt altına alındıktan sonra piyasaya sürülecek.

Kılıç, "Öncelikle bu market zincirlerinin üretici boyutunu da eline geçirmelerinin önüne geçmemiz lazım." dedi.

DİJİTAL KÜNYE UYGULAMASI HAYATA GEÇİRİLECEK

Hal yasasıyla takip sürecinin sağlıklı yürütülebilmesi için dijital künye uygulaması hayata geçirilecek.

Yeni hal yasası ile her ürünün bir dijital künyesi olacak. Künyeye üründeki fiyat artışları tek tek kaydedilecek. Böylece fahiş fiyatın hangi aşamalarda meydana geldiği ortaya çıkacak. Buna göre yeni cezalar belirlenecek.

"Bütün ürünlerin hale geldiği, orada fiyatlandığı ve bütün süreci takip edebileceğimiz bir sistem çalışılması lazım. Yoksa bu aşamaları takip edemediğimiz zaman fiyatların nerelerde anormalleştiği, nerelerde haksız kazançlar ilave edildiğini de anlamamız mümkün değil."

Uygulama ile üretim planlaması da kolaylaşacak.

"Bir de üretim planlaması yapmamıza imkan verecek. Hangi ürünü ne kadar ürettik, ne kadar tükettik bunu bilemezsek ürün planlaması da yapamıyoruz. Hani bazı yıllarda patates fiyatı yükselir, bazı yıllar düşer. Bunu da bu şekilde önlemiş olacağız."

FAHİŞ FİYATA KARŞI ALTI MADDELİK ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, marketlerin fahiş fiyat uygulamasıyla ilgili açıklamasının ardından zincir marketler üzerinden fiyatların nasıl arttığına ve çözüm yollarına ilişkin detaylı bir rapor hazırlayan AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Başkan Vekili Ali Özkaya, altı maddelik çözüm önerisi sundu.

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, sosyal medya hesabından da duyurduğu açıklamasında, fahiş fiyatlar konusunda zincir marketleri işaret etti.

Özkaya, zincir marketler üzerinden fiyatların nasıl arttığına ve çözüm yollarına ilişkin detaylı bir rapor hazırlayıp Cumhurbaşkanı Erdoğan ile AK Parti Genel Merkezine sunduğunu belirtti.

Özkaya’nın, bu konudaki 6 maddelik önerisi ise şu şekilde:

“Nüfusu 5 binden (3-4 bin de olabilir) az olan yerlerde zincir market olmamalı.

Ulusal marketlerde, üst şube sayısı, toplam alan ve şube alanı sınırı olmalı.

Marketler tarım ve hayvancılık üretiminde bizzat olmamalı.

Marketler istediği her ürünü değil belirlenen ürünleri her zaman satmalı.

Ürünleri depolama sınırları belirlenmeli. Marketler fason üretim yaptıramamalı.

Ya başka şirketlerin ürününü satmalı ya da bizzat kendisi üretmeli.”