Banka ya da benzer şekilde borç para veren kurumun gerçekleştirdiği faiz borç paranın kullanım ücretidir. Para üzerinden kar elde etmektir. Bu ücretlendirme ise belirlenen yüzdeye göre oluşur. Bir nevi ödünç verilen paranın kira bedelidir aslında faiz. Oran yüzdeliği ile borcun üstüne ödenen para miktarı da değişir. Bazı bankaların özellikle verdiği kredi parasının ödemesinde veya paranın biriktirilmesinde işlenen faiz paranın üzerinde parayla kar elde ettirir. Faiz ise İslam hukukuna göre haram kabul edilip paradan kazanç sağlatılması isteniyorsa paranın üzerinden kazanç değil ortaklık, ticaret, katılım gibi unsurlarla sağlandığı takdirde helal paraya dönüşebiliyor. Bu sebeple bazı kesimlerce faiz hoş karşılanamaya biliniyor.  Özellikle faiz konusunda bu hassasiyeti olanlar faizli bir kurumda çalışmak istemiyorlar. Faizsiz finans kurumları hangileridir diye araştırma içine girebiliyorlar.

Faizsiz Olan Banka ve Kuruluşlar

Satın alınmak istenen ev, araba gibi yatırımlar kredisini faizle daha yüksek bir halde ödenmek istenmez. En son ödeme faiz ile birlikte çok daha yüksek Mevlalara çıkabiliyor. Bu durumu yaşamak istemeyenler faizsiz finans kurumları hangileridir sorusunu sorarak araştırma içine girerler. Özellikle İslami hassasiyeti taşıyan vatandaşlarımızın arayışta olduğu faiz ile işlem görmeyen bankalar ülkemizde mevcuttur. Genel olarak isimleri katılım bankası diye anılır. Katılım bankaları ise uluslararası piyasada İslami bankalar olarak anılır. Bu katılım bankalarında faiz bulunmaz. Faiz ile işlem yapılmaz. Verdikleri hizmet karşılığında katılım bankaları hem müşterileri hem de kendilerini finansal açıda piyasada denge tutarlar. Böyle olunca mağduriyetin yaşanması önlenir. Faiz işlemi görmeden paranın değeri islami hukukla yükseltilir. Bu kuralları benimseyen ve faizsiz finans kurumları hangileridir sorusuna cevap verecek kuruluşlar şunlardır:

  • Vakıf Katılım Bankası
  • Ziraat Katılım Bankası
  • Türkiye Finans Katılım Bankası
  • Albaraka Türk Katılım Bankası
  • Kuveyt Türk Katılım Bankası

Faizsiz Kredi Olur Mu?

Katılım bankaları tüketicilere sağladığı kedi imkanlarında müşterilerinden faiz talebinde olmazlar. Katılım bankalarının yaptığı kredi ile alınan malın mevcut sermeye ile satın alır. Taksitli bir şekilde de müşteriye satar. Para değil ürünün alışverişi söz konusu olur. Bu sayede kredi faizsiz şekilde gerçekleştirilir.

https://www.evhayalim.com/

https://www.evhayalim.com/faizsiz-sistemler/

https://www.evhayalim.com/faizsiz-finans-kurumlari-hangileridir/