Dünyaca ünlü ekonomi ve finans profesörleri, EBES Konferansı’nda dünya ekonomisinin gündemindeki konuları tartıştılar. Amerikan ekonomisinin faiz artırımına artık hazır hale geldiğini düşünen profesörler, Avrupa ekonomisi hakkında ise kötümserler.

Uluslararası düşünce kuruluşu EBES’in (Eurasia Business and Economics Society - Avrasya İşletme ve Ekonomi Birliği) 14. konferansı, İspanya’nın Barselona şehrinde gerçekleştirildi.

61 ülkeden 745 akademisyen, uzman, bürokrat ve bankacının katıldığı konferansta, üç gün boyunca 437 bilimsel çalışma sunulup tartışıldı. Konferansta bilimsel çalışmalar yanında, dünya ekonomisinin gündemindeki konular da tartışıldı.

Konferansa, dünyanın seçkin üniversitelerinden aralarında dünya çapında ün yapmış ekonomi ve finans profesörleri ile küresel ekonominin önde gelen isimleri katıldı. Ayrıca; Tayland, İrlanda ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerin merkez bankaları ile Dünya Bankası gibi uluslararası ve Suudi Kalkınma Fonu gibi ulusal kuruluşların temsilcileri de katıldı. SPK Eski Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray ile ünlü finans profesörü Jonathan Batten da konferansa katılan isimler arasındaydı.

Konferanstan sonra açıklama yapan EBES’in kurucularından Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin, EBES olarak her yıl biri İstanbul’da, ikisi de yurtdışında olmak üzere üç uluslararası konferans düzenlediklerini söyledi. "Barselona konferansımıza oldukça yoğun uluslararası ilgi oldu. 800’den fazla makalenin konferansta sunulmak için tarafımıza gönderilmesi, EBES konferanslarının gerçek bir uluslararası akademik platform haline geldiğini gösteriyor” diyen Prof. Bilgin’e göre, EBES, uluslararası akademik alanda Türkiye’nin tanıtımına önemli katkıda bulunuyor.

Konferansa katılan hocaların ortak görüşü, Amerika Merkez Bankası FED’in tahvil alım programını bu sene bitireceği ve faiz artırımına 2015 yılının ortasında başlayacağı yönünde. Fakat son dönemde petrol fiyatlarında yaşanan ani düşüş ve Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) açıkladığı genişletici para politikaları sonrası Amerikan Doları’nın değer kazanması, FED’in enflasyon hedefine ulaşmada zorlanacağını gösteriyor. Petrol fiyatlarındaki düşüşün devam etmesi ve istihdamda herhangi bir gelişme olmaması durumunda FED’in faiz artırımını geciktirme ihtimali ise hala devam ediyor. Diğer yandan, Avrupa ekonomisi büyüme trendine bir türlü giremezken enflasyon düşük düzeylerde seyrediyor. Konferans katılımcıları, Yunanistan ve İspanya gibi ülkelerdeki sorunların birkaç yıl öncesine göre daha iyi olduğunu belirtmekle birlikte, bu ülkelerdeki kırılganlığın hala devam ettiğini düşünüyor. Hocalara göre, bu duruma Çin ve Brezilya gibi gelişmekte olan ülkelerdeki yavaşlama da eklenince dünya ekonomisinin krizden tam olarak çıktığını söylemek zor. Özetle, ekonomi ve finans hocaları, dünya ekonomisinin halen krizin etkilerini tam olarak üzerinden atamadığı konusunda hem fikirler.