Doğu Karadeniz’de Ocak ayının normal şartlara göre daha sıcak geçmesi fındık ağaçlarını uyandırarak karanfillerin erken açmasına neden oldu.

Yalancı baharın etkileri kendisini bahçelerde hissettirirken Ordu’da fındık ağaçlarında karanfiller açtığı görüldü. Ziraat Mühendisi Haluk Şensoy, hava sıcaklılarının fındık ağaçlarındaki karanfillerin doğumuna sebep olduğunu söyledi. Şensoy, “Bölgemizde havaların sıcak gitmesi nedeniyle fındıklar yavaş yavaş karanfil açmaya başladı. Köylerde karanfillerde doğumlar meydana gelmeye başladı. Kış bu yıl çok sıcak geçiyor. Soğuklama ihtiyacı duyan fındık bu durumda 10 gün erken patlayabilir. Ama soğuklama yapamadığı için güçsüz kalır. Eğer bu arada bir zirai don yaşanırsa bir afet yaşanabilir. İnşallah kar zamanında yağar ve bahçeler suya kanar” dedi.

Bu durumda üreticilerin karanfiller patlamadan bordo bulamacı yapması gerektiğini kaydeden Şensoy, zirai dona karşı bahçelerde talaş ve lastik yakarak dumanlama yapması gerektiğine dikkat çekti. Şensoy, fındık üreticilerinin ürünlerini zirai don sigortası yaptırmalarını, fındığın erken karanfil açmasının önümüzdeki aylarda muhtemel zirai don olayında çok büyük etkileneceği anlamına geldiğini, ürünü sigorta yaptırmanın en doğru karar olacağını da sözlerine ekledi.