Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Bayraktar, fındıkta lisanslı depoculuğun fındık piyasasındaki gerekli enstrümanların sağlanmadan bir çözüm olmayacağını, sadece üreticinin fındığını alıp fiyat istikrar garantisi verilemeyecekse Fiskobirlik’in de şuanda aynı işlemleri yaptığını söyledi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Bayraktar “Serbest piyasa şartları sağlanmadan, üreticiye fiyat istikrar garantisi verilmeden, vadeli işlem borsası, güçlü bir üretici birliği gibi bir kısım piyasa enstrümanları yerine oturtulmadan lisanslı depoculuğun fındık sektörüne işlemesi mümkün değildir. Ünye’de ve Düzce’de bu işi yapmaya çalıştılar, olmadı. Olmaz da. O zamanda söylemiştim. Bu şartlarda bu işin olma şansı yok. Sadece günü geçiriyoruz, gündemi meşgul ediyoruz diye. O zaman pek dikkate alınmamıştı. Ama 2 yıl sonra her ikisi de kapandı. Fındık piyasasının ve Türkiye’nin makus kaderi böyle. Her dönem bir şeyler ortaya çıkarılıyor. Sonra unutuluyor. Mesela 2008 yılında 5 Sayın Bakan çıktı, çok ciddi stratejik değişikliklere gittiler. Hükümet tarafından doğrudan destek sistemi geldi. O stratejinin belirli hedefleri vardı. Şuanda hiçbiri yerine gelmedi. Kimse onu sorgulamıyor. Biz böyleyiz, günübirlik bir şeyler üretir ve çok önem veririz. Sonra yerine gelmez" dedi.

Lisanslı depoculuk ile ilgili bir örnek vererek açıklamalarını sürdüren Bayraktar "Örneğin, A üreticisi fındığını lisanslı depocuya verdi. Sertifikasını alıp kredi kullandı. Ama fiyatta istikrar yok. Fındığı verdiği zaman fiyat 10 liraydı. 10 liralık belgeyi alıp, atıyorum yüzde 10 faizle kredi kullandı. O depodaki fındığın fiyatının yüzde 15 artması lazım. Yüzde 20 düşmeyeceğini kim garanti ediyor. Türkiye’de biliyoruz ki fındık fiyatı bazen 10 lira bazen 2 lira. Tek başına Lisanslı Depoculuk meselesi olacak, fiyatta istikrar garantisi verilmeyecekse; aslında biz depolarımızda onu yapıyoruz. Fındıkla ilgili her yıl böyle problemler konuşulur. Ben 7 yıldır Fiskobirlik başkanıyım. Kalıcı bir çözüm kalıcı, bir yaklaşım piyasadan da ve siyasetten de görmedim. Hep günübirlik çözümler ortaya konuluyor. Son yıllarda yarı mamul yolluyoruz ama aslında çok fazla fındığı değerlendiren fındıktan artı değer üreten bir ülke konumunda değiliz” şeklinde konuştu.