KAYSERİ (AA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de pırıl pırıl gençler yetiştirildiğini belirterek, ''Bunlar dil, internet, adres biliyorlar, adresi nasıl bulacağını biliyorlar. Gideceği yerin hava durumuna kadar bakarak gidiyor. İşte onun için Türkiye'nin geleceği parlak" dedi.

Hisarcıklıoğlu, Kayseri'de bir otelde TOBB tarafından gerçekleştirilen ve Kayseri Ticaret Odası (KTO) ile Kayseri Ticaret Borsasının (KTB) destek verdiği Geleceğin Gücü Girişimcilerİ (G3) Forum Anadolu Buluşması kapsamında genç girişimcilerle bir araya geldi.

Gençlerle deneyimlerini paylaşan ve tavsiyelerde bulunan Hisarcıklıoğlu, başarılı bir girişimci olunabilmesi için hayal gücünün kullanılması gerektiğini söyledi.

Hayal gücünün, hayalperestlik olarak anlaşılmaması gerektiğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, "Hayatınız boyunca en özgün olabileceğiniz yer hayalleriniz olacaktır. Herşey bir hayalle başlıyor. Kristof Kolomb'un hayali olmasa Amerika kıtasını keşfedemezdi. Hayal gücü olmayan insanın kanatları yoktur. Onun için herşey hayalle başlıyor. Bir yerden sonra hayal de tek başına yeterli değil. Hayallerinizin içinde birkaç tane hedef seçmeniz ve başarılı olabilmek, iyi bir girişimci olabilmek için hayali hedefe çevirmeniz lazım. Geminin güzergaha girebilmesi için bir hedefi olması gerekiyor" diye konuştu.

19. asırda Türkleri tarif edenlerin "önce ateş ederler sonra nişan alırlardı" şeklinde tanımladığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, şimdi artık Türklerin de önce nişan alıp sonra ateş ettiklerini vurguladı.

Ağacın tepesine çıkabilmek için tırmanma hedefi konulması gerektiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

"Hedefinizi de büyük tutun. Hedefiniz, adımlarınız küçük kalırsa düşersiniz. Adımlarınızı uzun atmanız gerekiyor, bu da girişimciliğin olmazsa olmazlarından birisidir. Bunların yanında çalışmak da olması gerekiyor. Çalışana birşey olmaz. Ayrıca girişimci olabilmek için mutlaka risk almak gerekiyor. Risk almadan başarılı girişimci olmak mümkün değil. Muhakkak risk alacaksın ki başarıya odaklanabilesin. Risk de cesaretten başlıyor, o da Allah'a şükür bizde epeyce var. Bugün Türkiye'nin ihracatının yüzde 62'sini küçük ve orta boy işletmeler yapıyor, büyük işletmeler değil. Bunlarda dil yok, adres yok. Türkiye'nin pırıl pırıl gençleri yetişiyor, bunlar dil, internet, adres biliyorlar, adresi nasıl bulacağını biliyorlar. Gideceği yerin hava durumuna kadar bakarak gidiyor. İşte onun için Türkiye'nin geleceği parlak. 'Risk aldık başarısız olduk ne olacak?' derseniz burada da yılmayacağız. Kesinlikle başarılı girişimci olabilmenin sırrı kaybetmekten korkmamaktan geçiyor. Kaybetmezsen kazanmayı öğrenemezsin."

Hisarcıklıoğlu, girişimci olmak için sermayeye ihtiyaç olmadığını, bugün en modern girişimcilerin bir laptop bir de garajla çok büyük işler yapabildiğini, Facebook'u 19 yaşında bir gencin kurduğunu ve 30 yaşına gelen bu kişinin şirketinin değerinin milyar dolarlarla telaffuz edildiğini anlattı.

Facebook'tan sonra Twitter'in kurulduğunu ve 9 yılda değerinin 30 milyar dolara ulaştığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Apple garajda kurulmuş 700 milyar dolar şu andaki değeri. Bir Apple, Türkiye'nin bir yıllık çalışmasına değer. Türkiye bir yıl çalışıyor ancak bir Apple oluyoruz. Kurulduğu yere bakın garaj ve bir bilgisayar. Bunlar hep bildiğimiz şeyler ama ilk düşünen, ilk hayata geçiren kazanıyor. Türkiye'nin zenginleşmesinin yolu siz gençlersiniz. Yol gösterenler yanınızda, sermaye olmadan olabiliyor ama sermaye de var. Kalkınma ajansları, AB projeleri var. Bu kapsamda hibe, para bilebileceğiniz yerler var yeter ki girişimci olmaktan vazgeçmeyin, zengin olabilmenin tek yolu da girişimci olmaktan geçiyor."