TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Gençlik Komisyonu, geleceğin inşaat mühendislerini meslekte karşılaşacakları meseleler hakkında bilgilendirdi.

İMO Bursa Şubesi Gençlik Komisyonu tarafından Uludağ Üniversitesi (UÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde ‘Genç Mühendislerle Sektöre Giriş Söyleşisi’ düzenlendi. Bölüm Konferans Salonu’ndaki söyleşiye UÜ. İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Adem Doğangün, İMO Bursa Şube Başkanı Basri Akyıldız, yönetim kurulu üyeleri Fatih Cambazoğlu ve Umut Akdeniz, Genç İMO Temsilcisi Yiğithan Toksöz ve öğrenciler katıldı.

İnşaat mühendisleri Berna Dağ, Ali Aslan, Adnan Şanlı, Mustafa Kale, proje ofisleri, şantiyeler, yapı denetim ve kamu kurumlarında yaşadıkları mesleki meseleleri anlattı.

İnşaat Mühendisi Berna Dağ, statik proje çizimlerinde karşılaşılacak sorunları anlatarak, bu alanı seçen mühendislerin statik proje CAD yazılım programlarını iyi derecede kullanma, hesaplar konusunda Deprem Yönetmeliğine hakim olma, mimari proje okuma konusunda bilgi edinme, taşıyıcı sistem konusunda kendini geliştirme imkanı bulacağını söyledi.

ŞANTİYE ŞEFLERİ İŞ GÜVENLİĞİNE DİKKAT ETMELİ

İnşaat Mühendisi Ali Aslan, şantiye şefinin görevlerinden bahsederek, karşılaşılması muhtemel hatalar konusunda ayrıntılı bilgi verdi. Şantiye şefi olacak inşaat mühendislerini iş ve işçi güvenliği konusunda uyaran Aslan, “Şantiye şefleri inşaattaki işçi güvenliği ve işçilerin kurallara uyması konusunda dikkatli olmalı. Şantiye şefliği yapan mühendisler piyasaya çok yakın oldukları için geniş bir çevre edinebilir. Farklı imalatlar gördüğü için malzeme bilgisini arttırabilir. İmalatların uygulamasını öğrenebilir. Yöneticilik yönünüzü geliştirebilir. Plan ve program yapma yeteneğini geliştirir. Piyasadaki malzeme ve işçilik maliyetlerini güncel takip ettiği için imalatların maliyetlerini kolayca çıkartabilir. İnsan ilişkilerinde kendini geliştirebilir” dedi.

İMO Bursa Şube Başkanı Basri Akyıldız da, Genç İMO’nun başarılı faaliyetlere imza attığını belirterek, kendilerinin iş hayatına atılmadan önce böyle tecrübelerini dinleme şansı bulamadıklarını, öğrencilerin bu tür fırsatları iyi değerlendirmesi gerektiğini söyledi.