Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, “Esnaf ve sanatkarlarımızı AVM’ye sokuyoruz. Her alışveriş merkezi toplam alanının yüzde 5’ini esnaf ve sanatkarlara kiraya vermek zorunda. Esnafımızı bu yoğun acımasız, güçlü rekabet karşısında piyasaya sürmemiz gerekiyor” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı ile ilgili bakanlıkta bir basın toplantısı düzenledi. Tüm ekonomi ve perakende ticaret sektörü ve alanı için son derece önemli bir yasal düzenlemenin ilk aşamasının dün sanayi ve ticaret komisyonunda yapılan çalışmalarda birinci bölümün tamamlandığını ve komisyondan geçtiğini belirten Bakan Canikli, bugüne kadar birçok yasal düzenleme yapıldığını kaydederek, bunun birçok nedeni olduğunu söyledi.

Konuya ilişkin bugüne kadar birçok yasa tasarısı hazırlandığını ancak hayata geçirilemediğini ifade eden Canikli, perakende ticaretin ekonomi açısından çok önemli bir alan olduğunu ifade ederek, “Birçok ilgili kesim tarafından bu tasarının da akıbetinin öncekiler gibi olacağı kanaatleri vardı ancak dün 18,5 saat süren görüşmelerin ardından, komisyonda tamamlandı. 202-203 milyar dolar ciroya sahip bir sektörün kuralsız kalması, regüle edilmemesi gerçek anlamda bir boşluktur. Dolayısıyla son derece önemli bir alanın ülkemizde kurallara bağlanmaması son derece büyük bir eksikliktir. Dün beyaz duman çıkana kadar çalışmalara ara vermeyeceğimizi ifade ettik ve bu çalışmayı tamamladık" şeklinde konuştu.

Düzenlemelerin neler getireceğini sıralayan Bakan Canikli, “Genel olarak perakende ticaret alanında faaliyette bulunan tüm merkezlerin, şirketlerin bu alandaki faaliyetlerini kurala bağlıyor. Şuandaki kuralsızlık durumu ortadan kaldırılıyor. Kanun kapsamına giren perakende ticaretiyle uğraşan tüm alışveriş merkezleri bunların kuruluşları ‘perakende bilgi sistemi’ çerçevesinde yürütülecek. Bu yeni bir izin mekanizması değil. Küçük esnaf ve küçük işletmelerden sonradan alınan bedel uygulaması ortadan kaldırılıyor. Bundan sonra üreticinin de etikette firması ya da ismi yer alacak. Zorunlu hale getirilecek. Outlet ve fabrika satış mağazası olarak bilinen perakende satış içinde düzenleme getiriyoruz. Artık herkes outlet mağazası adı altında faaliyette bulunamayacak. İşletmeler açamayacak. AVM’de ortak kullanım alanları oluşturulması zorunlu hale getiriliyor. Esnaf ve sanatkarlarımızı AVM’ye sokuyoruz. Her alışveriş merkezi toplam alanının yüzde 5’ini esnaf ve sanatkarlara kiraya vermek zorunda. Esnafımızı bu yoğun acımasız, güçlü rekabet karşısında piyasaya sürmemiz gerekiyor. Esnafların bu alanlara girmesi gerekiyor. Belirli binaların altında dizi oto galericileri bu faaliyetlerini yapmakta. Bunlarla ilgili dramatik hadiseler oluyor. Önümüzdeki günlerde bunların da yönetmeliğini çıkararak, tam olarak regüle etmiş olacağız” ifadelerini kullandı.

Piyasa gözetimi ve tüketicinin korunması görevleri çerçevesinde 2014 yılı Kasım ayı itibarıyla gerçekleştirilen denetleme sonuçlarını açıklayan Bakan Canikli, “2014 Kasım ayı itibari ile toplam 4 bin 890 firma denetleme kapsamına alındı. 237 firmanın ürünlerini güvensiz olarak tespit ettik. Sağlığa zararlı, tüketilmemesi gereken ürün olduğu tespit edildi. Güvensizlik tespit edilen ürün sayısı ise 41 bin 219 adet. Kırtasiye ürünü olarak denetlenen ürün sayısı 39 bin 404 ürün denetlendi. Bu alanda güvensizlik tespit edilen ürün sayısının 4 bin 281, bu dönemde 157 bin 778 oyuncağın denetlendi. Bu alanda güvensizlik tespit edilen ürün sayısının ise 6 bin 689’dir. Ayakkabı kategorisinde ise denetlenen ürün sayısı 36 bin 772, güvensizlik tespit edilen 28 bin 893 güvensizlik oranı da yüzde 79 olarak gözüküyor. Bu oranı, piyasadaki tüm ayakkabıların yüzde 79’u olarak nitelendirmemek gerekiyor. Ayakkabıda riskli ürünler denetime alındığı için bu oran yüksek görünüyor. Ürünler şüpheli olanlar arasından seçildi" diye konuştu.

Tekstilde 157 bin 429 ürünün denetlendiğini ifade eden Bakan Canikli, bunların büyük bölümünün yerli malı olduğunu ve güvensiz ürün bulunmadığını bildirdi. Çocuk bakım ürünlerinde 57 bin 867 ürünün denetlendiğini belirterek, bin 154 üründe güvensizlik tespit edildiğini ifade etti.

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Canikli, AVM’lerin Pazar günü kapatılmasına ilişkin soruya, "İnsanlar pazar günleri bütün sosyal aktivitelerini AVM’lerde geçiriyorlar. Dolayısıyla böyle bir yasağın uygulanması, böyle bir yasak kesinlikle söz konusu olamaz. Milli gelirde, ticarette ciddi düşüşe yol açar ve bu esnafa da kaymaz. Böyle bir önerinin hayata geçirilmesi söz konusu değil, gündemimizde de yok. AVM’lerde bir çalışma saati sınırlaması ya da çalışma günü sınırlaması söz konusu değildir, olmayacaktır. Bu tür bir algı ya da tartışma Türkiye’nin güvenli yatırım ortamı imajına da zarar verme potansiyeli taşımaktadır. Bu tür tartışmaların kaynağı kesinlikle hükümetimiz, bakanlığımız, biz değiliz” cevabını verdi.