İSTANBUL (AA) - Halkbank 2015 yılı ilk yarısında 1 milyar 229 milyon TL dönem net karı elde etti.

Halkbank'tan yapılan açıklamada üreten Türkiye'ye kesintisiz destek sağlama misyonundan ödün vermeden, 2015 yılı için belirlediği hedefler doğrultusunda çalışmalarını sürdüren bankanın yılın ilk yarısında hedefleriyle uyumlu sonuçlar elde ettiği bildirildi.

Açıklamada, 2014 yılsonuna göre toplam aktifleri yüzde 13 artışla 175,6 milyar TL'ye ulaşan Halkbank'ın toplam kredilerinin aynı dönemde yüzde 15 artışla 154,7 milyar TL'ye yükseldiği ifade edildi.

Bankanın toplam mevduatının 115 milyar TL olduğu belirtilen açıklamada, "Halkbank, yılın ikinci çeyreğinde karını ilk üç aylık döneme göre yüzde 11 arttırarak 646 milyon TL'ye yükseltti ve toplam karını yılın ilk yarısında 1 milyar 229 milyon TL'ye ulaştırdı. Halkbank, KOBİ kredilerinin de dahil olduğu ticari kredileri 2014 yılsonuna göre yüzde 19,1 artışla 91,1 milyar TL'ye yükselterek üreten Türkiye'ye destek olmaya devam etti" ifadelerine yer verildi.

Konuyla ilgili görüşlerine yer verilen Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu, yılın ilk yarısındaki küresel etkilerin Türkiye ekonomisi üzerinde baskı yarattığını ve büyüme hızını etkilediğini belirtti.

Gelişmiş ekonomilerde büyüme hızının neredeyse durma noktasına geldiği, dünya ticaretinde yüzde 10 küçülme yaşandığı yılın ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisinin yüzde 2,3 büyümeyi başardığını anımsatan Taşkesenlioğlu, dış piyasalardaki daralma riskini, pazar çeşitlendirmesiyle aşan Türk ekonomisinin bu performansı sürdüreceğine ve yılın ikinci yarısının bankacılık sektörü için karlılık yaratacağına inandıklarını vurguladı.

Taşkesenlioğlu, bu olumlu tablonun kalıcı hale gelmesi için katkı sağlayan Halkbank'ın gelecek dönemde de ekonomik istikrarın baş aktörlerinden biri olmaya devam edeceğini ve yılın geri kalanında da hedefleriyle uyumlu sonuçlar elde etmeyi sürdüreceklerini dile getirdi.

ABD, Çin ve Yunanistan başta olmak üzere, dünya piyasalarındaki gelişmeler nedeniyle Türk ekonomisindeki büyüme eğiliminin biraz daha yavaş bir seyir izlese de devam edeceğinden şüphe etmediklerini belirten Taşkesenlioğlu, "Reel sektördeki sürdürülebilir rekabet seviyesinin artırılması, ekonomik büyümenin de artmasına katkı yapacaktır. Bankacılık sektörü piyasalarda rekabetin ve istikrarın korunmasındaki en önemli aktörlerden biridir. Faaliyetlerine bu bilinç ve sorumlulukla yön veren Bankamız, 'Üreten Türkiye'nin Bankası' olarak ülke ekonomisine desteğini sürdürecektir" değerlendirmesini yaptı.

Halkbank’ın uluslararası piyasalardaki itibarının her geçen gün yükseldiğine dikkati çeken Taşkesenlioğlu, dünyanın en büyük bin bankası arasında 175. sırada yer alan Halkbank'ın Türk ekonomisine katkıda bulunan en dinamik kurumlarından biri olmaya devam ettiğini belirtti.

Bankanın hem yurtiçinde hem de yurtdışında tanınan ve güvenilen bir marka haline geldiğini görmekten mutluluk duyduklarını bildiren Taşkesenlioğlu, "Bankacılık sektörünün toplam marka değeri 12,7 milyar dolar olarak belirlenirken, Halkbank'ın uluslararası marka değeri 1 milyar dolar sınırına yaklaştı. Brand Finance tarafından 8. kez düzenlenen 'Türkiye’nin En Değerli Markaları' çalışmasında, bankamız dört basamak daha yükselerek 12. sıraya yerleşti. Paydaşlarımızın bize duyduğu güvenle Halkbank'ın marka değerini hep birlikte yukarı taşımaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Türk bankacılık sektörünün değerinin, bankacılık sektörü dünya ortalamasından daha fazla artış gösterdiğini ifade eden Taşkesenlioğlu, bankacılık sektörünün toplam marka değeri en yüksek yüz Türk markasının toplam değerinin yüzde 37'sini oluşturduğunu kaydetti.

Sektördeki dinamizm göz önünde bulundurulduğunda Halkbank'ın "Marka Gücü" sıralamasında bir önceki yıl bulunduğu 8. sıradan 4. sıraya yükseldiğini görmekten mutluluk duyduklarını bildirdi.

 

- "Ticari kredilerde 91,1 milyar TL'ye ulaştık"

 

Halkbank'ın 18 ülkeden 36 finansal kuruluşun katıldığı konsorsiyumla uluslararası piyasalardan toplam yaklaşık 875 milyon dolar tutarında sendikasyon kredisi sağladığını anımsatan Taşkesenlioğlu, şunları aktardı:

"Sağladığımız kaynaklarla, uluslararası finans kuruluşlarıyla işbirliği imkânlarını ileri seviyeye taşıdık. Bu yıl ilk defa sendikasyon törenimizi Londra'da düzenledik ve muhabir bankalarımızın katılımdan dolayı memnuniyet duyduk. Geçen yıl temin ettiğimiz sendikasyon kredisine göre yenilenme oranının yüzde 100 olarak gerçekleşmesinin yanı sıra, önemli oranda artış sağladık. Sağladığımız kaynaklarla özellikle reel sektörün ihracat ağırlıklı dış ticaret işlemlerine kaynak yaratmaya devam edeceğiz."

Reel sektöre desteğini 2015 yılının ilk yarısında da hız kesmeden sürdüren Halkbank’ın, KOBİ kredilerinin de dahil olduğu ticari kredilerinin 2014 yılsonuna göre yüzde 19,1 artışla 91,1 milyar TL'ye yükseldiği bilgisini veren Taşkesenlioğlu, imzaladıkları protokollerle, sundukları ürün ve hizmetlerle, üreten ve ihracat yapan KOBİ'lere desteklerini sürdüreceklerini ifade etti.

Taşkesenlioğlu, Halkbank'ın, yeni ürünleriyle de reel sektörün ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmaya devam edeceklerini ve bankanın toplam kredileri içerisindeki takip oranının 2014 yıl sonuna göre 42 baz puan düşerek yüzde 3,13'e gerilediğine vurguladı.

Paraf'ın, haziran sonu itibarıyla 3,6 milyon kart adedine ulaştığını ve yılın ilk yarısında Paraf üye iş yeri sayısının 238 bine, POS sayısının ise 268 bine yükseldiğini kaydeden Taşkesenlioğlu, "Yılsonuna kadar Paraf ailesine katılacak yeni ürünlerle ayrıcalıklar dünyamızı genişletecek, yılın farklı dönemlerinde müşterilerimizin ihtiyaçlarına uygun kampanyalar geliştirerek daha fazla kişiye ulaşacağız" değerlendirmesini yaptı.

Ali Fuat Taşkesenlioğlu, bireysel müşterilerine Paraf'ın yanı sıra kredilerle de avantajlı fırsatlar sunan Halkbank'ın bireysel kredilerinin haziran sonu itibariyle 26,3 milyar TL'ye ulaştığı bilgisini verdi.