İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği (İGMD) Başkan adayı Akif Parlatan, meslektaşlarının tecrübe, fikir ve istekleri doğrultusunda yeniden yapılanma ve mesleklerinin hak ettiği saygınlığa ulaşması için uğraşacağını, sorunları ve projeleri sadece konuşmak için değil yapmak için yola çıktığını belirtti.

İGMD başkan adayı Akif Parlatan projelerini şöyle sıraladı: “Değerli meslektaşlarıma öncelikle şunu ifade etmek isterim ki biz yönetime geldiğimizde mesleğimizi kendi çıkarları doğrultusunda yönlendirme gayreti içinde olan güçlerden onay alan yönetim anlayışı içinde asla ve asla olmayacağız. Yönetim meslektaşlarımızın sesi olacak. Çünkü biz bugüne kadar alışıla gelmiş yönetimlere alternatif olacak bir yönetim ortaya koymak için bir araya geldik. Biz bu sahnede oynan oyunu değiştirmek için bir araya geldik. Yeniden yapılanma, sessiz çoğunluğun sesini duyurmak ve düştüğü yerden bu mesleği ayağa kaldırmak bizim asli görevimiz olacak. Onun için bir ittifak olacaksa bu ittifakımız sadece ve sadece mesleğe gönül vermiş olan değerli meslektaşlarımız ile olacaktır. Bu güne kadar ihracatçılar birlikleri tarafından kapatılan dahilde işleme izin belgelerinin bu işi en iyi bilen yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerine vermesi için gerekli çalışmalarımızı bakanlığa nedenleriyle sunacağız”.

Mesleğimizi ve sorunlarımızı çok iyi bilen, mesleki tecrübesi ve fikri birikimi olan idealist bir kadroyla büyük başarılara imza atacaklarını belirten Akif Parlatan, ”Son on yılda yapılan değişiklikler ve alt yapı çalışmaları ile gümrüklere yeni bir yüz kazandırılmış ve rüşvetle anılan yer olmaktan çıkarılmıştır. Hem Gümrük Müşavirleri, hem de gümrük çalışanları en riskli ve de en çok mevzuat bilgisi gereken bir işi icra etmektedirler. Ama maalesef bu insanların toplumda gerekli saygınlığa ulaşmaları konusunda çalışmalar yapılmamış. Dünya Gümrük Günü kutlamaları da çok sönük geçmiştir. Gümrük memurları ve gümrük müşavirlerinin ülke üretimindeki katkıları göz ardı edilmiş veya fedakar çalışmaları fark edilmemiştir. Ülkemizdeki üretimin çoğu ithal girdiye dayandığından gümrüklerdeki ithalat işlemlerindeki gecikmeler üretimde gecikme olarak karşımıza çıkacak, yine aynı şekilde ihracattaki gecikmede ülkemize reklamasyon faturaları olarak dönecektir. Gümrük meslek mensuplarının bu fedakarlıklarından sonra vefa beklemeleri en doğal haklarıdır. Dünya gümrük gününün rastladığı hafta “Gümrük Haftası” olarak kutlanmalı bu mesleğin zorlukları ve ülke ekonomisine katkıları anlatılmalıdır“ dedi.