İhracat geçen yıla oranla arttı
Medya Takip Merkezi (MTM) tarafından EGD için hazırlanan rapora göre, Temmuz ayında en çok haberi yapılan konu başlığı ihracat oldu. TUİK’in açıkladığı ticaret verilerine göre ihracatın geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 4.2 artış göstermesi, ekonomi basınının konuya ilgisini canlı tuttu.

Ayrıca hazır giyimden 192 ülkeye ihracat yapılması da konuyu gündeme taşıdı. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün, ülkenin ihracat hızının üzerinde bir seyir izleyerek yılın ilk yarısındaki ihracat miktarını geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 12.1 arttırıp, 192 ülkeye 9.4 milyar dolar tutarında gerçekleştirmesi, sektörde de heyecan yarattı. Yılın ilk yarısında en fazla ihracatın yapıldığı ülkeler Irak, Polonya ve Romanya şeklinde sıralandı.

Enflasyon şaşırttı

MTM’nin aynı araştırmasına göre; ay genelinde gündemde en çok yer alan bir diğer konu enflasyondu. Temmuz ayında, Haziran ayının enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gerçekleştiğinin açıklanması, ekonomi haberlerine yansıdı. Haziran ayında enflasyon verilerinin yüzde 8.80 olması beklenirken, rakamın yıllık yüzde 9.16 seviyesine yükselmesi, gözlerin Merkez Bankası’na çevrilmesine neden oldu.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyonun 2014 yılı sonunda, orta noktası yüzde 7.6 olmak üzere yüzde 6.7 ile yüzde 8.5 aralığında gerçekleşeceği tahmininde bulundu.

İthalat azalışta

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle hazırlanan 2014 yılının Haziran ayı verilerinin yer aldığı raporda, ithalat yüzde 1.1 azalışla 20 milyar 776 milyon dolara gerilemesiyle ekonomi haberlerine konu oldu.

Ekonomi Bakanlığı’nın, yılın 3'üncü çeyreğine ilişkin Dış Ticaret Beklenti Anketi'ni açıklaması da ithalatı gündeme getirdi. 2014 yılının 3. çeyreğinde, 2. çeyreğe göre ithalat beklenti endeksi ise arttı. İthalat Beklenti Endeksi, 2014

yılının 3. çeyreğinde, 2. çeyreğe oranla 6,2 puan yükseldi.