Başyayla İlçesinde kurulan Taşeli Başyayla Yumurta büyük bir başarı elde ederek üretimine devam etmektedir.

Başyayla ilçesi şu ana kadar Taşeli bölgesinin en ücra köşesinde olması dolayısıyla hep tarım bölgesi, insanların ahırlarında büyük baş hayvan beslediği, evlerinin bahçesinde küçük baş ve tavuk horoz beslediği, 2000 li yıllara kadar katırla eşekle, bahçesinden yük taşıdığı rutin olarak bağ bahçe işlerini yaptığı ve akşamları evinde dinlendiği, büyük çaplı işler düşünmeyen sadece kendi hayatını ikame ettirecek şekilde devam ettirdiği uzun dönemli hedefler belirlemediği şekilde devam edip gitmiştir. 

Bu iş 2007 yılına kadar düşe kalka bir şekilde gelmiştir. Fakat unutulan bir şey vardı ki asıl konumuzu oluşturan bir şey dir bu; bu kişi şu anda Başyayla ilçesinde sınırlarını aşıp Konya Karaman Anamur, Alanya, Ermenek Sarıveliler, Kazancı da ismi en başarılı girişimci olarak sergilenmektedir. Bu kişiyi aşağıda uzun uzun sizlere aktaracağız. 

HALİS KAYA kimdir? 

Halis KAYA, 1962 yılında Başyayla ilçesi Göztepe Mahallesinde doğdu. Halis Kaya bazı sebeplerden dolayı eğitim hayatını devam ettiremedi. Çok küçük yaşta 19 yaşlarında hapse girdi. Fakat Halis Kaya’da öyle bir çalışma azmi çalışma ruhu vardı ki; hapishane hayatı da durduramadı, 19 yıl değişik illerde yattığını hapishanede kendisinin rızkını çıkardı. Becerikliliği sayesinde el işlerinde kendisini geliştirdi. Bu yıllarda hapishanede kazandığı tecrübesini artık 19 senenin sonucunda dışarıda kullanması gerekiyordu. Fakat 19 yılın verdiği bir yorgunluk bir yabancılığı atması gerekiyordu üzerinden. Ve Başyayla sevdası aradan uzun zaman geçmesine rağmen hiç azalmadı hatta arttı. Aklı hep Başyayla ya hizmet etmek, Başyayla’da hizmet sağlamak , istihdam yaratmak, Başyayla’nın reklamını yapmak, çevrede duyulmasını arzu etmekteydi. Bunun için içindeki girişimci ruhu çıkarması gerekiyordu. Küçük boyutlu ticaretle başladı hayatına, kooperatife öncülük ederek BAŞYAYLA MEYVE ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİNİ kurarak üreticiler arasında dayanışmayı sağladı.

2009 YILINDAKİ BÜYÜK YATIRIM 

Daha sonra kişisel gelişimini ve girişimini ortaya koymak için, büyük bir risk alarak ve Başyayla'da şuan kadar kimsenin adım atmaya cesaret edemediği ve yıllarca Konya'daki firmalardan gelen ve en önemlisi günlük olmayan yumurtayı Taşeli bölgesi olarak tükettiği sektör olan yumurtacılık sektörüne adım atmış ve günlük yumurta yeme fırsatını Başyayla ve Taşeli bölgesine sağlamıştır. 

2009 yılında Yenimahalle de 4 bin adetlik tavuk çiftliği kurarak büyük bir başarı elde etmiştir. 

TAŞELİ BAŞYAYLA YUMURTA 

2009-2012 yılları arasında BAŞTAV TAVUKÇULUK adı altında kurduğu bu büyük projede pazarlamasını kendisi ve oğlu ile birlikte yapmış ayrıca iş yerinde istihdam sağlamıştır. Günlük yumurta bir anda Taşeli bölgesinin her yerini kaplamış bakkallarda, marketlerde pazar yerlerinde tüketici ile buluşmuştur. Tüketici ise bu yumurtaları çok sevmiş ve her geçen gün talebini artırmıştır. 

Halis KAYA pazara sonradan girmenin ne kadar zor olduğunu bilmiş ve buna göre pazarlama stratejilerini kullanarak pazara kısa sürede girerek pazar payından kendisine de pasta almasını bilmiştir. Daha sonra artan talep karşında kayıtsız kalmamış bir başka girişimcinin içindeki ruhu da tetikleyerek ortaklık kurmuştur. 

HEDEF PAZARDA LİDER FİRMA OLMAK 

Mehmet DİKİCİ ile giriştiği bu işte öncelikle 4 bin adet olan tavuk kapasitesini 20 bin e çıkarmak için uğraşmışlar ve başarılı olmuşlardır. 

Artık pazarda Taşeli bölgesinde lider firma olma zamanın geldiğini düşünmüşler ve 16 bin daha tavuk ekleyerek % 25 olan pazar paylarını % 80 e çıkararak lider firma olmuşlardır. 

Taşeli tavukçulukta günlük 300 koli yumurta elde edilmektedir. hedeflerinin ise 1000 koli olduğunu ifade etmektedirler. 

Artan talep karşında Taşeli bölgesi sınırlarını da aşarak Anamur, Silifke; Antalya ve Alanya'ya da rotalarını çevirmişlerdir. 

Taşeli Tavukçuluk sadece bunun ile de sınırlı kalmamış ayrıca pazarlama bölümü, teknik servis, yumurta paketleme ve temizlik konusun da da istihdam sağlayarak ilçedeki işsizliğin azalmasında katkı sağlayacağını ortaya koymuştur. 

Başyayla için hizmet etmek istediklerini söyleyen Halis KAYA ve Mehmet DİKİCİ, bundan sonraki hedeflerinin kapasitenin tamamen artırılmasını için çalışacaklarını modern bir çiftlik kurup tam donanımlı hale geleceklerini Başyayla'nın ismini tanıtmak için ellerinden geleni yapacaklarını söylediler

Fotoğraflar: Mehmet KILINÇ
Kaynak : basyaylahaber.com